Τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση για τη βιομηχανία θέλει να δημιουργήσει ο ΣΒΒΕ

Τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση για τη βιομηχανία θέλει να δημιουργήσει ο ΣΒΒΕ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης του μέσω επαφών με περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους με στόχο την ενίσχυση του ρόλου της μεταποίησης στη διαμόρφωση βιομηχανικής πολιτικής και τη σύγκλιση κέντρου – περιφέρειας θα επιδιώξει ο ΣΒΒΕ με τον αναβαθμισμένο του ρόλο ως «κοινωνικού εταίρου». Η διοίκηση του ΣΒΒΕ θα κινηθεί και στην κατεύθυνση της δημιουργίας τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης για τη βιομηχανία, κατά το αντίστοιχο μοντέλο εκπροσώπησης άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τα παραπάνω προέκυψαν ξεκάθαρα κατά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιου Σαββάκη με εκπροσώπους του Τύπου στην Αθήνα με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει τον Σύνδεσμο στους «κοινωνικούς εταίρους» και της αντιπαράθεσης που ξέσπασε μεταξύ ΣΕΒ και πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί σκοπιμοτήτων και προσπάθειας διχασμού του επιχειρηματικού κόσμου.

«Ο ΣΒΒΕ δεν έχει να χωρίσει κάτι με τον ΣΕΒ. Διχασμός μπορεί να υπάρξει μόνο όταν κάποιος σηκώσει το γάντι» είπε ο κ. Σαββάκης, υπενθυμίζοντας ότι το αίτημα του Συνδέσμου για την ανάδειξή του σε κοινωνικό εταίρο έχει διατυπωθεί εδώ και 40 χρόνια. Ωστόσο, καταλόγισε στον ΣΕΒ έλλειμμα εκπροσώπησης της βιομηχανίας από την περίοδο που μετονομάστηκε σε Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών, παρότι αναγνώρισε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια στροφή και ο κλάδος ξαναμπαίνει ψηλά στην ατζέντα του ΣΕΒ. «Η βιομηχανία και ειδικά η μεταποίηση θα πρέπει να επανέλθει στο επίκεντρο της βιομηχανικής πολιτικής και για να γίνει αυτό χρειάζονται εξειδικευμένες προτάσεις από έναν αμιγώς βιομηχανικό φορέα» τόνισε ο κ. Σαββάκης, ενώ επεσήμανε και την ανάγκη «επανίδρυσης του υπουργείου Βιομηχανίας ως κεντρικού φορέα διαχείρισης της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που έρχεται», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το πάγιο αίτημα του ΣΒΒΕ για την ανάδειξή του σε κοινωνικό εταίρο, όπως τόνισε ο κ. Σαββάκης, συνδέεται με την περιφερειακή ανάπτυξη και την ανάγκη σύγκλισης κέντρου – περιφέρειας, την οποία δεν υποστηρίζει ο ΣΕΒ. Οπως μάλιστα υποστήριξε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιάννης Σταύρου, υπάρχει μια ανισοκατανομή των πόρων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας και στόχος του ΣΒΒΕ είναι η ανατροπή της.

Ο κ. Σαββάκης τάχθηκε, τέλος, υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, υπό την αίρεση της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Υπενθύμισε, δε, ότι το πρώτο αίτημα για θέσπιση κατώτατου μισθού τέθηκε από τον Σύνδεσμο Μακεδονίας, που μετεξελίχθηκε στον σημερινό ΣΒΒΕ, στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα σε μια προσπάθεια να μπει τέλος σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από μονάδες κλωστοϋφαντουργίας της Νάουσας, που έκαναν χρήση παιδικής και γυναικείας εργασίας έναντι συμβολικής αμοιβής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή