Κέρδη στο Χ.Α. μετά το «ξύπνημα» των blue chips

Κέρδη στο Χ.Α. μετά το «ξύπνημα» των blue chips

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θετικό «σήμα» από τις διεθνείς αγορές και το σημαντικό μήνυμα της Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες «ξύπνησε» τους λίγους αγοραστές που έχουν απομείνει στο ελληνικό Χρηματιστήριο, και έτσι ο Γενικός Δείκτης οδηγήθηκε πάνω από τις 770 μονάδες για πρώτη φορά ύστερα από τρεις εβδομάδες. Με την απουσία των πωλητών και με στηρίξεις κυρίως από μετοχές του βιομηχανικού και του ενεργειακού κλάδου, το Χ.Α. κατάφερε να κινηθεί ανοδικά. Ωστόσο, ο τζίρος, ο οποίος εξακολουθεί να κινείται σε ρυθμούς… θερινής ραστώνης, δεν υποδηλώνει κάποια σημαντική επιστροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος και των εισροών στην αγορά, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,10% στις 773,78 μονάδες, παίρνοντας… φόρα κυρίως στην τελευταία μιάμιση ώρα της συνεδρίασης. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,15%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,97%, στις 863,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 28,03 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν η «Ελλάκτωρ», με κέρδη 3,41%, και οι Βιοχάλκο, Μotor Oil και ΕΛΠΕ, που ενισχύθηκαν άνω του 2%.

Με την αγορά ομολόγων να κινείται εδώ και μέρες σταθεροποιητικά και την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται γύρω από το 3,850%, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως ίσως πλησιάζει και η «ώρα» του Χρηματιστηρίου να εισέλθει στην οδό της βελτίωσης. Οπως έχει σημειώσει και ο Δημήτρης Τζάνας της «Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ», η ετεροχρονισμένη κίνηση και στις μετοχικές αξίες σε συνέχεια των εξελίξεων στην αγορά ομολόγων είναι συνήθης σε αγορές όπως η ελληνική, που δεν χαρακτηρίζεται πάντοτε από ορθολογισμό στη συμπεριφορά της και διέπεται από πολλές παθογένειες, αποτέλεσμα της ρηχότητάς της και της δυνατότητας συχνής μόχλευσης της κίνησης του Γενικού Δείκτη από ισχυρά χαρτοφυλάκια.

Σημαντικό στήριγμα για την αγορά, πάντως, αποτέλεσε η απόφαση της Deutsche Bank να ξεκινήσει την κάλυψη των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, γεγονός που δείχνει ότι οι ελληνικές μετοχές δεν έχουν βγει εντελώς από το ραντάρ των αγορών, δημιουργώντας έτσι προσδοκίες για ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο Χ.Α. Η γερμανική τράπεζα, όπως σημείωσε, δίνει περιθώριο ανόδου για τη μετοχή της Πειραιώς της τάξης του 5%, για τη Eurobank 10%, για την Εθνική Τράπεζα 23% και για την Alpha Bank 27%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή