Επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων με ξένους προμηθευτές ξεκινά η ΔΕΠΑ

Επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων με ξένους προμηθευτές ξεκινά η ΔΕΠΑ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με τους διεθνείς προμηθευτές της επιδιώκει η ΔΕΠΑ, καθώς διαπιστωμένα πια εδώ και δύο χρόνια οι συνθήκες στην εγχώρια αγορά, την οποία μέχρι πρότινος προμήθευε κατ’ αποκλειστικότητα, έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά και αναμένεται να αλλάξουν ριζικά.

Παράλληλα διαφοροποίηση παρατηρείται και σε μια σειρά από παράγοντες στη διεθνή αγορά, όπως για παράδειγμα η διάθεση αυξημένων ποσοτήτων LNG από νέους προμηθευτές, όπως οι ΗΠΑ, αλλά και η υλοποίηση νέων διεθνών διασυνδέσεων, όπως ο Tap, που διασφαλίζουν πρόσβαση σε νέες πηγές αερίου.

Αξιολογώντας τα νέα δεδομένα στην εσωτερική και τη διεθνή αγορά και τις δυνατότητες για διασφάλιση καλύτερων τιμών και όρων στην προμήθεια αερίου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Δημήτρης Τζώρτζης έχει ανοίξει κύκλο επαφών με τους τρεις διεθνείς προμηθευτές, δηλαδή την Gazprom (Ρωσία), τη Sonatrach (Aλγερία) και την Botas (Toυρκία) για την επαναδιαπραγμάτευση των μεταξύ τους συμβάσεων.

Η ΔΕΠΑ προμηθεύεται από την Gazprom 2,2 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως βάσει σύμβασης που λήγει το 2026. Από τη Sonatrach προμηθεύεται 0,55-1 δισ. κ.μ. αερίου βάσει συμβολαίου που λήγει το 2021, ενώ την ίδια χρονιά (2021) λήγει και η σύμβαση με την τουρκική Botas για προμήθεια 0,75 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως.

Πρόκειται για αζέρικο αέριο που παραδίδεται στη ΔΕΠΑ μέσω της Botas και αυτός είναι ο λόγος που η διοίκηση της ΔΕΠΑ έχει αποφασίσει να μην ανανεώσει τη σύμβαση με την τουρκική εταιρεία μετά το 2021 αφού από το 2020 θα λειτουργεί ο Tap και θα προμηθεύεται η ίδια απευθείας αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ έχει υπογράψει σύμβαση με το Αζερμπαϊτζάν για την προμήθεια 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου με τη λειτουργία του Tap. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ θα επιδιώξει μια κοινή συναινέσει διακοπή της σύμβασης με την Botas νωρίτερα από το 2021 και ουσιαστικά με την έναρξη της λειτουργίας του Tap. To θέμα πάντως δεν έχει τεθεί, προς το παρόν, υπ’ όψιν της τουρκικής πλευράς. Με την προσπάθεια της ΔΕΠΑ να πετύχει καλύτερους όρους στη σύμβαση με την Gazprom συνδέεται –σύμφωνα με πληροφορίες– και η επίσκεψη κλιμακίου της ΔΕΠΑ με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Τζώρτζη στις 25 Ιουνίου στα γραφεία της ρωσικής εταιρείας στην Αγ. Πετρούπολη και τη συνάντηση που είχε με τη γενική διευθύντρια της Gazprom Export (εμπορικός βραχίονας του ρωσικού κολοσσού). Από το 2014 που αναθεωρήθηκε τελευταία φορά η σύμβαση προμήθειας Gazprom – ΔΕΠΑ πολλά έχουν αλλάξει στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου.

Η ΔΕΠΑ ήταν τότε αποκλειστικός προμηθευτής αερίου της εγχώριας αγοράς και οι ποσότητες που συμβολαιοποίησε ανά έτος στηριζόταν σε αυτό το δεδομένο, αφού θα έπρεπε να διασφαλίσει πλήρως τις ανάγκες της χώρας. Από το τελευταίο τρίμηνο του 2016 αέριο μέσω του σταθμού του Σιδηροκάστρου άρχισε να διοχετεύει στην ελληνική αγορά και η ίδια η Gazprom μέσω της εταιρεία Προμηθέας Γκας, που έχει συστήσει από κοινού με τον όμιλο Κοπελούζου. Η Προμηθέας Γκας έχει αποσπάσει από τη ΔΕΠΑ το 25% περίπου της χονδρικής αγοράς, ενώ από το τέλος του 2017 μικρές ποσότητες προμηθεύεται απευθείας για την κάλυψη μέρους των αναγκών της η Μυτιληναίος Α.Ε.

Για τους ίδιους και συν έναν ακόμη λόγο η διοίκηση της ΔΕΠΑ επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση και της σύμβασης με τη Sonatrach για τις προμήθειες LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου). Ο πρόσθετος λόγος είναι οι νέοι προμηθευτές LNG που έχουν βγει στη διεθνή αγορά. Η ΔΕΠΑ έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήσει προσφορές και από τις αμερικανικές εταιρείες Tellurian και Cheniere για προμήθεια LNG. Μία εβδομάδα μετά την επιστροφή του από την Αγ. Πετρούπολη ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ κ. Τζώρτζης, συγκεκριμένα στις 3 Ιουλίου, μετέβη στο Αλγέρι, όπου είχε συνάντηση με τη διοίκηση της Sonatrach με αντικείμενο την ισχύουσα σύμβαση μεταξύ των δύο εταιρειών, την εμπορική πολιτική και την ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς για το επόμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή