Pasal Development: Στρατηγικός επενδυτής και μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ

Pasal Development: Στρατηγικός επενδυτής και μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός για την «επόμενη μέρα» της εταιρείας ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων Pasal Development, συμφερόντων της οικογένειας Θεοδωρίδη (Sato, Entos κ.τ.λ.), η οποία περιστρέφεται γύρω από το σχέδιο εξυγίανσης που έχει υποβληθεί στο αρμόδιο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η σχετική δικαστική απόφαση αναμένεται το φθινόπωρο και εφόσον εγκριθεί (άλλωστε, φέρει ήδη τη σύμφωνη γνώμη του 60,5% των πιστωτών) θα σημάνει μια νέα αφετηρία για την εισηγμένη, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την είσοδο νέου στρατηγικού επενδυτή.

Το σενάριο

Μάλιστα, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Σωτήρης Θεοδωρίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, στο πλαίσιο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης της εταιρείας, μια μελλοντική συνεργασία θα μπορούσε να αφορά τη μετατροπή της Pasal Development σε «όχημα» για την ταχύτερη είσοδο στο Χρηματιστήριο μιας νέας ΑΕΕΑΠ (Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία).

Πέραν της έγκρισης του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας, σημαντικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις θα διαδραματίσει και η διαδικασία πώλησης του Athens Heart, του σημαντικότερου περιουσιακού στοιχείου της Pasal Development. Για το εμπορικό κέντρο της οδού Πειραιώς διεξάγονται συζητήσεις τους τελευταίους μήνες, ανάμεσα στη Hines (τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο που έχει αποκτήσει, μεταξύ άλλων, το ξενοδοχείο Ledra στη Λ. Συγγρού) και την Εθνική Τράπεζα, η οποία είναι ο βασικός πιστωτής της θυγατρικής της Pasal (Doreco) στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο ακίνητο.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να διευκολύνει τη σχετική διαδικασία, ήδη η Εθνική έχει συναινέσει στην άρση των εγγυήσεων για το δάνειο των 55 εκατ. ευρώ, που έχει χορηγηθεί στην Doreco.

Επενδυτικά funds

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχει ενισχυθεί η ροή επενδυτικών funds προς την ελληνική αγορά ακινήτων, στο πλαίσιο της αξιοποίησης επενδυτικών ευκαιριών, καθώς η ομαλοποίηση του πολιτικοοικονομικού κλίματος και η διαφαινόμενη ολοκλήρωση του καθοδικού κύκλου της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά πολλών θεσμικών επενδυτών. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μία από τις δρομολογούμενες κινήσεις για δημιουργία ΑΕΕΑΠ προέρχεται από την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Brevan Howard, η οποία, λειτουργώντας ως σύμβουλος επενδυτών, έχει ήδη αντλήσει κεφάλαια της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ, αποσκοπώντας σε ένα συνολικό «ταμείο» ύψους 500 εκατ. ευρώ, το οποίο με τη σειρά του θα στοχεύσει στην απόκτηση δεκάδων ακινήτων εισοδήματος κάθε είδους, κυρίως όμως επαγγελματικών κτιρίων (γραφεία, καταστήματα κ.τ.λ.).

Απώτερος σκοπός των διαχειριστών των κεφαλαίων είναι η σύσταση ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία), αρχής γενομένης από τις αρχές του προσεχούς φθινοπώρου, η οποία ασφαλώς σταδιακά θα εισέλθει στο Χ.Α. Ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία έχει ο επενδυτής Τρύφων Νάτσης, εκ των ιδρυτικών εταίρων της Brevan Howard, ο οποίος, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, έχει ήδη προβεί σε κάποιες μεμονωμένες αγορές ακινήτων ο ίδιος, με προφανή πρόθεση να μεταβιβαστούν στην υπό σύσταση ΑΕΕΑΠ.

Το σχέδιο εξυγίανσης

Με το σχέδιο εξυγίανσης της Pasal Development ρυθμίζονται οριστικά τραπεζικά δάνεια της εταιρείας ύψους 61 εκατ. ευρώ, τόσο μέσω της διαγραφής υποχρεώσεων όσο και μέσω της μεταβίβασης ακινήτων. Συνολικά, οι πιστωτές θα εισπράξουν το 39,2% των απαιτήσεων (σε επίπεδο ομίλου), ύψους 71 εκατ. ευρώ, ενώ αν γινόταν βίαιη εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Pasal, εκτιμάται ότι το ποσοστό ανάκτησης δεν θα ήταν υψηλότερο του 15,1% των απαιτήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή