Οι τράπεζες ήταν οι αρνητικές πρωταγωνίστριες

Οι τράπεζες ήταν οι αρνητικές πρωταγωνίστριες

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επίθεση των πωλητών στο Χρηματιστήριο, που ήρθε μετά τη λήξη των παραγώγων, αλλά και οι πιέσεις που προκάλεσαν στις διεθνείς αγορές οι προειδοποιήσεις Τραμπ για εμπορικό πόλεμο, απειλώντας να επιβάλει δασμούς σε όλα τα προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα, επέφεραν σημαντικές απώλειες στον Γενικό Δείκτη, επιβεβαιώνοντας μία ακόμη φορά πόσο ευάλωτο παραμένει το Χ.Α. στις έξωθεν εξελίξεις.

Η συναλλακτική δραστηριότητα, αν και ξέφυγε από τα επίπεδα απόλυτης «καθίζησης» που τη χαρακτήριζαν τις προηγούμενες ημέρες, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, τα οποία χαρακτηρίζουν μόνο μία «ρηχή» και επενδυτικά αδιάφορη αγορά, και είναι ενδεικτική της επιφυλακτικότητας που συνεχίζει να συνοδεύει την αγορά εδώ και πολλές εβδομάδες, οδηγώντας σε απόλυτη αδυναμία προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,60% στις 754,36 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης με πτώση 1,54%, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε «βουτιά» 3,05% και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,6 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 0,92% και ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 1,87%. Αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν οι Alpha Bank (-3,71%), Πειραιώς (-3,33%), Eurobank (3,25%) και ΟΤΕ (-3,21%)

Σε στάση αναμονής φαίνεται να έχει μπει για τα καλά η αγορά, αφού η μετάθεση και η καθυστέρηση είναι κοινός τόπος για όλα τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν το Χρηματιστήριο, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η στάση της ΕΚΤ για τη διατήρηση ή την άρση του waiver παραμένει γρίφος, τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών φαίνεται ότι θα ενταθούν προς το τέλος Αυγούστου, ενώ το πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές παραμένει ελκυστικό πεδίο σεναρίων για τους συμμετέχοντες στην αγορά. Δεδομένης της ιδιαίτερα χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας που έχει παρατηρηθεί φέτος, η συρρίκνωση των συναλλαγών φαίνεται ιδιαίτερα «επίπονη» για τους συμμετέχοντες, καθώς μόλις 14 μετοχές καταφέρνουν να συμπληρώνουν συναλλαγές αξίας 1 εκατ. ευρώ σε μέση ημερήσια βάση από την αρχή του έτους. Ο Γενικός Δείκτης δεν φαίνεται να έχει δυνάμεις για να διαφοροποιήσει την εικόνα του στο άμεσο μέλλον, ενώ οι συνεδριάσεις και της επόμενης εβδομάδας δεν φαίνεται να μπορούν να αλλάξουν τη βραχυπρόθεσμη εικόνα του.

Την επόμενη εβδομάδα, στο επίκεντρο θα βρεθούν η επαναληπτική γενική συνέλευση της «Ελλάκτωρ», η συνέλευση της Εθνικής με βασικό θέμα το reverse split και η δημόσια προσφορά της CNL Capital, η οποία αναμένεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο στα τέλη του μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή