ΕΒΙΚΕΝ: καταγγέλλει ολιγωρία στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας

ΕΒΙΚΕΝ: καταγγέλλει ολιγωρία στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί ποδός πολέμου βρίσκεται η βιομηχανία μετά την προωθούμενη από τις αρμόδιες αρχές μετάθεση του χρονοδιαγράμματος έναρξης λειτουργίας του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστού ως target model.

Mε ανακοίνωσή της η ΕΒΙΚΕΝ καταγγέλλει ολιγωρία που εξυπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες και καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να μην περάσει η νέα αναβολή». Το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς για το target model αναφέρει την 1η Απριλίου ως ημερομηνία κανονικής έναρξης των νέων αγορών του χρηματιστηρίου ενέργειας. Επίσης, την 1η Ιουνίου για τη σύζευξη, το coupling, ανάμεσα στην αγορά της Ελλάδας και της Ιταλίας. Ωστόσο, στη συνάντηση που είχαν στις 12 του μήνα στην Αθήνα εκπρόσωποι των Διαχειριστών, των Ρυθμιστών και των Χρηματιστηρίων Ελλάδας και Ιταλίας διαπίστωσαν ότι το χρονοδιάγραμμα δεν μπορεί να επιτευχθεί, με το επιχείρημα ότι δεν θα προλάβουν να εκπαιδευθούν οι συμμετέχοντες σε πραγματικές συνθήκες.

Στην ίδια συνάντηση διαπιστώθηκε επίσης ότι η σύζευξη με την Ιταλία δεν είναι εφικτή πριν από το τέλος του 2019, και αυτό γιατί οι ιταλικές αρχές δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε πραγματική σύζευξη εάν δεν έχει δουλέψει δοκιμαστικά για ικανό χρονικό διάστημα το νέο μοντέλο στην ελληνική αγορά.

Πηγές προσκείμενες στη βιομηχανία αποδίδουν τη στάση των Ιταλών στο γεγονός ότι έχουν κάθε λόγο να επιδιώκουν καθυστέρηση για να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό από την ελληνική αγορά, αφού στη γείτονα οι τιμές ρεύματος είναι υψηλότερες. Αντίστοιχα, κατηγορούν για σκοπιμότητες τις ελληνικές αρχές (ΡΑΕ, ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ) στις οποίες αποδίδουν και τις συνεχείς αναβολές στα χρονοδιαγράμματα για τη λειτουργία του target model που θα βάλει τέλος σε κάθε υφιστάμενη στρέβλωση και θα καταστήσει την αγορά ηλεκτρισμού ανταγωνιστική, κάτι που θα λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών και της βιομηχανίας. «Πώς μια βιομηχανία θα φτιάξει τα πλάνα της όταν οι σχεδιασμοί για την αγορά ηλεκτρισμού μεταβάλλονται συνεχώς» και «πώς θέλουμε ως χώρα ανταγωνιστική βιομηχανία όταν δεν της δίνουμε τη δυνατότητα για διμερή συμβόλαια», τονίζει στην «Κ» εκπρόσωπος της βιομηχανίας σημειώνοντας ότι «η Βουλγαρία έφτιαξε αγορά ανταγωνιστική μέσα σε 5 ημέρες».

Η ΕΒΙΚΕΝ με μια σκληρή ανακοίνωσή της παρενέβη χθες για να προλάβει τις αρνητικές εξελίξεις, οι οποίες θα πρέπει να σημειωθεί, δεν είναι εις γνώσιν της Κομισιόν. «Μας είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι μας. Πλέον, οι δικαιολογίες έχουν στερέψει. Η βιομηχανία θεωρεί ότι η νέα καθυστέρηση είναι προϊόν εσκεμμένης ολιγωρίας που υπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Είναι σαφές ότι κάποιοι δεν θέλουν το άνοιγμα της αγοράς, τον υγιή ανταγωνισμό και τη διαφάνεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΒΙΚΕΝ και συμπληρώνει: «Αναμένοντας την αναζήτηση και απόδοση ευθυνών καθιστούμε σαφές ότι δεν πρόκειται να μείνουμε άπραγοι και απαθείς στον νέο εμπαιγμό. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε να μην περάσει η νέα αναβολή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή