Ο πέμπτος χαμηλότερος τζίρος του Χ.Α.

Ο πέμπτος χαμηλότερος τζίρος του Χ.Α.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον απόλυτο μηδενισμό του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και τις εξαιρετικά δύσκολες συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν, «μαρτυρά» το νέο αρνητικό ρεκόρ που κατέγραψε ο τζίρος. Διαμορφώθηκε μόλις στα 12,85 εκατ. ευρώ, το πέμπτο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία του Χ.Α., υπογραμμίζοντας την απαξιωτική εικόνα που εδώ και καιρό παρουσιάζει η αγορά και που πλέον κινδυνεύει να αποτελέσει «κόκκινο πανί» για τα ξένα χαρτοφυλάκια, διότι παραπέμπει σε «εγκλωβισμό». Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκε να περάσει μία ώρα από το άνοιγμα της συνεδρίασης, για να αρχίσει ο τζίρος να φλερτάρει με το 1 εκατ. ευρώ, με τους εγχώριους αναλυτές να σχολιάζουν ότι η αγορά παρουσιάζει εικόνα πλήξης και επενδυτικής αδιαφορίας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,38%, στις 751,50 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με μικρές απώλειες, 0,32%, χάρη στα στηρίγματα που έδωσαν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Aegean, ενώ στο -1,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στο -1,51% ο τραπεζικός δείκτης. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες (κυρίως η Πειραιώς), η μετοχή της «Σαράντης» και η ΔΕΗ.

Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας βρίσκεται το ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγορές. Το πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες συνεδριάσεις, λόγω παντελούς απουσίας των αγοραστών, παραμένει ο μεγάλος άγνωστος και ο μεγάλος φόβος. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, όπως αναφέρουν, το Χ.Α. έχει αποκτήσει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Το πρόσωπο μιας αγοράς που με δυσκολία συντηρείται και εξαρτάται από τις διαθέσεις των ολίγων. Τίποτα δεν παραπέμπει σε ένα χρηματιστήριο μιας χώρας που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ο τζίρος διατηρείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τα όποια νέα να κινούν βραχυπρόθεσμα την αγορά, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ. Η αγορά είναι σε φάση στάσης αναμονής. Περιμένει κάποιον καταλύτη που θα μπορούσε να της δώσει ώθηση. Ζητούμενο, εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, ο καταλύτης που θα οδηγήσει σε αύξηση του τζίρου και θα αναζωογονήσει την αγορά, μιας και τον τελευταίο μήνα βλέπουμε τη χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα ετών. Ουσιαστικά, η αγορά χρειάζεται και πάλι να καταφέρει να μπει στη ζώνη των 800 μονάδων, για να αποκτήσει εκ νέου επενδυτικό ενδιαφέρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή