Επιπρόσθετη παράταση για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων ζητούν οι φαρμακοβιομηχανίες, μέσω επιστολής που απέστειλε χθες ο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) προς τον κ. Θεόδωρο Κοματά, γενικό διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας. Ο λόγος αυτής της κίνησης αφορά ασάφειες που εμπεριέχουν τα σημειώματα που παρέλαβαν οι φαρμακευτικές εταιρείες για την πληρωμή του νοσοκομειακού clawback του β΄ εξαμήνου του 2017, καθώς και του νοσοκομειακού rebate.
Επιστολή ΣΦΕΕ
Ειδικότερα, σε επιστολή που συνυπογράφουν ο Κώστας Παναγούλιας, αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΦΕΕ και ο Μιχάλης Χειμώνας, γενικός διευθυντής του συνδέσμου, επισημαίνεται ότι οι εταιρείες αναμένουν απόφαση από πλευράς του υπουργείου για την έκδοση πιστωτικών σημειωμάτων που να αναλύει το rebate (μηχανισμός αναγκαστικών εκπτώσεων) που πρέπει να πληρώσουν οι εταιρείες ανά νοσοκομείο. Επιπλέον, οι υπογράφοντες επισημαίνουν ότι έχουν εντοπιστεί λανθασμένοι υπολογισμοί του clawback των νοσοκομείων «Παπαγεωργίου» και «Αγλαΐα Κυριακού», ενώ προσθέτουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν λάθη και στον υπολογισμό του νοσοκομειακού rebate.
Πηγή της αγοράς αναφέρει ότι ορισμένες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες παρατήρησαν πως το clawback είναι υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό που τους αναλογεί, γεγονός που τις εμποδίζει να καταρτίσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις μέχρι και τις 26 Ιουλίου. Τέλος, ζητούν από το υπουργείο Υγείας το επίσημο έγγραφο της ανάλυσης του rebate, καθώς και το ηλεκτρονικό αρχείο που αφορά το νοσοκομειακό rebate για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους με ανάλυση του τζίρου ανά εταιρεία και ανά νοσοκομείο.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι τον Ιούνιο οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ είχαν αποστείλει σχετική επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην οποία ζητούσαν να επιταχυνθεί η έκδοση των εγγράφων για την πληρωμή του νοσοκομειακού clawback του β΄ εξαμήνου του 2017 και του νοσοκομειακού rebate, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση αυτή εμποδίζει τις εταιρείες να συντάξουν τις οικονομικές τους καταστάσεις και να προσδιορίσουν το φορολογητέο τους εισόδημα για το προηγούμενο έτος.
Ασάφειες
Στην παρούσα φάση, ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι οι παραπάνω ασάφειες δεν θα επιτρέψουν στις φαρμακοβιομηχανίες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία συμπλήρωσης των δηλώσεων, παρά την παράταση που έχει δοθεί έκτοτε από το υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται ότι η δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη το 2017 καθορίστηκε στα 580 εκατ. ευρώ (κλειστός προϋπολογισμός), ενώ το κόστος της υπέρβασής της μετακυλίστηκε στις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες κάλυψαν αυτή την υπέρβαση με υποχρεωτικούς μηχανισμούς επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebates).