Παραδόθηκε στους πωλητές ξανά το Χ.Α.

Παραδόθηκε στους πωλητές ξανά το Χ.Α.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο, αν και αρχικά έδειξε διαθέσεις αντίδρασης, τελικά υπέκυψε για μία ακόμη φορά στους ολίγους πωλητές που έχουν απομείνει, αψηφώντας τη θετική εικόνα τόσο των ευρωπαϊκών αγορών όσο και της Wall Street. Οι τελικές δημοπρασίες άφησαν και πάλι το στίγμα τους στο Χ.Α., με την ενεργοποίηση ρευστοποιήσεων σε αρκετά blue chips και τραπεζικές μετοχές, και με την πλήρη απουσία των αγοραστών για ακόμη μία φορά.

Ο τζίρος απογοήτευσε και πάλι, αφού δεν ξεπέρασε καν τα 18 εκατ. ευρώ, αν και… γλίτωσε από ένα νέο αρνητικό ρεκόρ, παρόλο που ήταν κατά μόλις 5 εκατ. ευρώ αυξημένος σε σχέση με τον τζίρο της Δευτέρας, ο οποίος ήταν και ο πέμπτος χειρότερος στην ιστορία του χρηματιστηρίου. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,16%, στις 750,27 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης με οριακές απώλειες 0,19%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης με πτώση 0,52%. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν η Πειραιώς στο -3,25% και η Alpha Bank (-1,65%), η οποία και έκλεισε στα χαμηλά ημέρας.

Κάθε μέρα που περνάει, επιβεβαιώνεται η πλήρης απουσία του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο Χ.Α., το οποίο ψάχνει… ειδήσεις για να μπορέσει να πάρει ανάσες εισροών.

Οπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, το έργο της συναλλακτικής καθίζησης συνεχίζεται στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις συναλλαγές να είναι ακόμα και κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ ημερησίως, υποδηλώνοντας την εμφανή αποχή της επενδυτικής κοινότητας. Η στάση αυτή υιοθετείται μετά την αναβάθμιση της προοπτικής (outlook) της ελληνικής οικονομίας σε θετική, από τη S&P, με το σκεπτικό της προβλεψιμότητας των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Είναι, επομένως, φανερό ότι οι αγορές επιθυμούν άλλου είδους καταλύτες για να επανεξετάσουν τη στάση τους για τοποθετήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ήδη η αγορά των ομολόγων έχει δώσει θετική ψήφο εμπιστοσύνης με τη διαμόρφωση των αποδόσεων των ομολόγων σταθερά κάτω από το 4%.

Λαμβάνοντας υπόψη τη ραστώνη που παραδοσιακά φέρνει ο Αύγουστος, ο πήχυς των προσδοκιών δύσκολα μπορεί να αναβαθμιστεί. Με δεδομένο τον χαμηλό βαθμό συμμετοχής των ξένων σε ελληνικούς τίτλους, το σενάριο της αναμονής είναι μάλλον πιθανότερο σε σχέση με εκείνο της αποεπένδυσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή