Καμία δημόσια εγγραφή στο Χ.Α. το πρώτο εξάμηνο

Καμία δημόσια εγγραφή στο Χ.Α. το πρώτο εξάμηνο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 δεν καταγράφηκε καμία δημόσια εγγραφή, σύμφωνα με τα ευρήματα της τριμηνιαίας έκθεσης της ΕΥ, «Global IPO trends: Q2 2018», και αυτό είναι ενδεικτικό του επενδυτικού κλίματος που κυριαρχεί γύρω από τις ελληνικές μετοχές, το οποίο άλλωστε αποτυπώνεται και στην απογοητευτική εικόνα των συναλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος Τάσος Ιωσηφίδης, σε μία περίοδο γενικότερης μείωσης των δημοσίων εγγραφών διεθνώς, η Ελλάδα, για ακόμα μία φορά, εμφανίζεται με μηδενική δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών. «Παρά τις διαρκείς δράσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά και τα σημάδια απαρχής της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, ώστε να υπάρξει δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών από τις ελληνικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η τελευταία εισαγωγή με δημόσια εγγραφή στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν αυτή της ΕΛΤΕΧ Ανεμος τον Απρίλιο του 2014. Αν και ακολούθησε η εισαγωγή της BriQ ΑΕΕΑΠ, ωστόσο αυτή δεν πραγματοποιήθηκε με δημόσια εγγραφή αλλά μέσω διανομής των μετοχών της στους μετόχους της Quest Συμμετοχών, ενώ χωρίς δημόσια εγγραφή έγιναν και οι εισαγωγές των ΑΔΜΗΕ, Cenergy Holdings και ΙCI ΑΕΕΑΠ που ακολούθησαν τη διετία 2016-2017. Εξαίρεση αποτελεί η εταιρεία κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών (ΕΚΕΣ) CNL Capital, η εισαγωγή της οποίας στο ελληνικό χρηματιστήριο αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς η δημόσια προσφορά των μετοχών της ξεκίνησε χθες 24 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουλίου.

Απουσιάζουν οι επενδυτές

Οπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, το ελληνικό χρηματιστήριο διανύει μία πολύ δύσκολη περίοδο όπου η απουσία των επενδυτών είναι σχεδόν απόλυτη, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να έχει υποστεί καθίζηση. Αξίζει να αναφέρουμε πως χθες ο τζίρος στο Χρηματιστήριο διαμορφώθηκε μόλις στα 17 εκατ. ευρώ, ενώ τη Δευτέρα είχε βυθιστεί στα 12 περίπου εκατ. ευρώ, που ήταν ο πέμπτος χειρότερος τζίρος στην ιστορία της αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία συναλλαγών του Ιουνίου στο Χρηματιστήριο σημείωσε πτώση κατά 39,1%, σε σχέση με τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα, ενώ τα χαρτοφυλάκια που είχαν μόνο μία μετοχή έφθασαν στο 50,32% και τα χαρτοφυλάκια που είχαν αξία έως 3.000 ευρώ έφθασαν στο 82,98% του συνόλου.

Διεθνής αβεβαιότητα

Επιστρέφοντας στην έκθεση της ΕΥ, η υποτονική εικόνα στις δημόσιες εγγραφές ακολουθεί και άλλες αγορές.

Οπως αναφέρει, οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες που προκαλούν οι γεωπολιτικές τριβές και οι μεταβαλλόμενες εμπορικές πολιτικές οδήγησαν σε μείωση της παγκόσμιας δραστηριότητας δημοσίων εγγραφών κατά το β΄ τρίμηνο του 2018, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους το α΄ εξάμηνο του έτους να μειωθεί κατά 21% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, φτάνοντας τις 660. Ωστόσο, παρά την κάμψη, οι διεθνείς χρηματαγορές συγκέντρωσαν 94,3 δισ. δολάρια κατά το α΄ εξάμηνο του έτους, καταγράφοντας αύξηση 5% σε ετήσια βάση και τα υψηλότερα έσοδα α΄ εξαμήνου από το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή