Με νικητές τους αδελφούς Καλλιτσάντση, έναντι των κ. Μπόμπολα και Κούτρα, ολοκληρώθηκε η διελκυστίνδα που έλαβε χώρα από τα μέσα Ιουνίου μέχρι σήμερα, για τη διαχείριση της επόμενης μέρας στον κατασκευαστικό όμιλο «Ελλάκτωρ». Οι μέτοχοι της χθεσινής, μαραθώνιας γενικής συνέλευσης, διάρκειας άνω των τεσσάρων ωρών, υπερψήφισαν εντέλει με ποσοστό 52,916% (73.150.502 μετοχές) την πρόταση της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor των αδελφών Καλλιτσάντση, καθαιρώντας το υφιστάμενο διοικητικό συμβούλιο υπό την ηγεσία των κ. Μπόμπολα και Κούτρα, δρομολογώντας έτσι την «αλλαγή σκυτάλης» στη διοίκηση του ομίλου. Επιπλέον, το νέο διοικητικό συμβούλιο υπερψηφίστηκε από το 54,55% των μετόχων. Στις πρώτες δηλώσεις του μετά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης σημείωσε ότι «η επόμενη μέρα για την “Ελλάκτωρ” ξεκίνησε ήδη. Οι μέτοχοι με την ψήφο τους μας έδωσαν σήμερα μία ξεκάθαρη και σαφή εντολή».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, νωρίτερα, με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας των ιδιωτών μετόχων (περίπου 82% των παριστάμενων μετόχων), η μάχη ήταν ιδιαίτερα αμφίρροπη, με τη διαφορά να είναι κάτω της μισής ποσοστιαίας μονάδας υπέρ των αδελφών Καλλιτσάντση. Ωστόσο, μόλις ξεκίνησε η ψηφοφορία των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων, η ζυγαριά έγειρε προς την πλευρά της Change4Ellaktor, με καθοριστική τη συμβολή του fund της ασφαλιστικής Generali, που ελέγχει πάνω από 4 εκατ. μετοχές. Εκτός από αρκετούς ξένους θεσμικούς που επέλεξαν την πρόταση των αδελφών Καλλιτσάντση (σημειωτέον ότι είχε προηγηθεί και η θετική εισήγηση της Glass Lewis σε πελάτες της θεσμικούς, κατόχους άνω του 10% της «Ελλάκτωρ»), οι τελευταίοι συγκέντρωσαν και αρκετές ψήφους από μικρομετόχους, κατόχους λιγότερο από 3.000 μετοχών έκαστος.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων, οι αδελφοί Καλλιτσάντση δαπάνησαν κεφάλαια της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του ποσοστού τους από 11,8% σε 27%, εξέλιξη που είχε καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή των μετοχικών ισορροπιών του ομίλου. Από την άλλη πλευρά, με την πρόταση των κ. Μπόμπολα και Κούτρα συντάχθηκαν, πέραν των ιδίων και των μελών της οικογένειάς τους που έχουν μετοχές στην εισηγμένη, και οι μέτοχοι μειοψηφίας κ. Σαραντόπουλος και Γιόκαρης, δηλαδή οι δύο οικογένειες που απέκτησαν μετοχές στην «Ελλάκτωρ» μετά την εξαγορά των τεχνικών τους εταιρειών τα προηγούμενα χρόνια, Σαραντόπουλος Α.Ε. και Παντεχνική, αντίστοιχα. Σημειώνεται πως η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε με απαρτία 78,15%, την υψηλότερη των τελευταίων οκτώ ετών, καθώς παρέστησαν συνολικά 271 μέτοχοι εκπροσωπώντας 138.323.924 κοινές μετοχές μετά δικαιώματος ψήφου επί συνόλου 177.001.313 μετοχών. Από τη διαδικασία απουσίασαν οι τράπεζες-μέτοχοι της εταιρείας.
Πάντως, παρά το εν γένει κόσμιο κλίμα, δεν αποφεύχθηκαν οι εκατέρωθεν αντεγκλήσεις, καθώς η πλευρά των Μπόμπολα-Κούτρα επικαλέστηκε το στοιχείο του αιφνιδιασμού από την ενέργεια των αδελφών Καλλιτσάντση, σημειώνοντας μάλιστα ότι είχαν λίγο χρόνο για να προσπαθήσουν να πείσουν τους μετόχους για τη δική τους πρόταση, τη στιγμή που η άλλη πλευρά δρούσε παρασκηνιακά για μήνες, προετοιμάζοντας το έδαφος. Απαντώντας, ο κ. Αν. Καλλιτσάντσης διέψευσε τις σχετικές κατηγορίες, σημειώνοντας ότι «ουδέποτε, μέχρι τις 13 Ιουνίου, δεν έγινε καμία συζήτηση με κανέναν επενδυτή για την πρότασή μας. Αυτό που γινόταν ήταν να δεχόμαστε τις συνεχείς διαμαρτυρίες των ξένων μετόχων για την ανάγκη αλλαγής στη διακυβέρνηση του ομίλου και την υιοθέτηση σειράς προτάσεών τους επί των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων».
Με τη σειρά του, ο κ. Δημήτρης Κούτρας, αφού σημείωσε ότι είχε αρκετές φορές μέχρι σήμερα την ευκαιρία να αποχωρήσει από τον όμιλο και δεν το έπραξε, γιατί δεν ήταν ικανοποιημένος με αυτό που θα άφηνε πίσω του, προχώρησε σε ένα είδος απολογισμού της παρουσίας του στον όμιλο. Ειδικότερα, επισήμανε ότι, κατά την περίοδο 2004-2017, η οικονομική συνεισφορά των τομέων που είχε υπό την εποπτεία του στα κέρδη του ομίλου ήταν της τάξεως των 33,7 εκατ. ευρώ ή 461 εκατ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα 206 εκατ. ευρώ αφορούν την πώληση της «Ελληνικός Χρυσός» και τα 255 εκατ. ευρώ την αμιγώς κατασκευαστική δραστηριότητα.
Με τη διοικητική αλλαγή που συντελέστηκε, το νέο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο της «Ελλάκτωρ» θα αποτελείται πλέον από τον Γιώργο Προβόπουλο (πρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος), Αναστάσιο Καλλιτσάντση (διευθύνων σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος), Δημήτριο Καλλιτσάντση (αντιπρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος) και από τους Ιορδάνη Αϊβάζη, Παναγιώτη Δουμάνογλου, Μιχαήλ Κατούνα (ανεξάρτητο μέλος), Αλέξιο Κομνηνό (ανεξάρτητο μέλος), Δέσποινα-Μαγδαληνή Μαρκάκη (ανεξάρτητο μέλος) και Ελένη Παπακωνσταντίνου (ανεξάρτητο μέλος).
Το σχέδιο για την επόμενη μέρα
Η ευρεία διοικητική αναδιάρθρωση, με έμφαση στην εγκαθίδρυση ισχυρής εταιρικής διακυβέρνησης, θα αποτελέσει τον έναν από τους βασικούς πυλώνες της επόμενης μέρας του ομίλου, με βάση το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η πρωτοβουλία Change4Ellaktor των αδελφών Καλλιτσάντση. Επί της ουσίας, στόχος είναι η ανάπτυξη ομιλικής στρατηγικής, με ένα διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα έχει την ευθύνη της χάραξης αυτής, αλλά και του ελέγχου και της εποπτείας των επικεφαλής των επιμέρους θυγατρικών εταιρειών.
Πρόκειται για μια αντιστροφή του τι συνέβαινε μέχρι σήμερα, όπου οι θυγατρικές είχαν ουσιαστικά αυτόνομη/αυτοτελή πορεία, με την «Ελλάκτωρ» να λειτουργεί ουσιαστικά ως εταιρεία συμμετοχών, χωρίς όμως να είναι τέτοια.
Παράλληλα, όμως, θα υπάρξει και μια βασική μεταστροφή της στρατηγικής του ομίλου, που ναι μεν θα διατηρήσει τον κλάδο της κατασκευής στον πυρήνα των δραστηριοτήτων, πλην όμως χωρίς να εστιάζει στη συνεχή αναπλήρωση του ανεκτέλεστου υπολοίπου εις βάρος της κερδοφορίας. Παράλληλα, η έμφαση θα δοθεί στην ανάληψη έργων τα οποία να εξασφαλίζουν σταθερές ταμειακές ροές σε βάθος χρόνου, όπως μεγάλα σιδηροδρομικά και κτιριακά έργα και συντηρήσεις μεγάλων οδικών αξόνων. Πέραν αυτών, η στρατηγική μελλοντικής ανάπτυξης θα δώσει μεγάλη έμφαση σε τρεις βασικούς τομείς, τα έργα παραχώρησης μέσω της «Ακτωρ Παραχωρήσεις», τον κλάδο του περιβάλλοντος (διαχείριση απορριμμάτων) μέσω της «Ηλέκτωρ» και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) μέσω της «Ανεμος», η οποία θα διατηρηθεί στο χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, με κατ’ αρχήν στόχο την ολοκλήρωση του υφιστάμενου επενδυτικού προγράμματος.
Αναφορικά με τον κλάδο των ακινήτων (REDS), κατ’ αρχάς θα προχωρήσει η υλοποίηση της δεύτερης φάσης ανάπτυξης του εμπορικού πάρκου Smart Park και η αδειοδότηση της επένδυσης στα πρώην κτήματα Καμπά, όπου δρομολογείται το Cambas Project, και, στη συνέχεια, θα επανεξεταστεί η παρουσία του ομίλου στη συγκεκριμένη αγορά, καθώς είναι πιθανό να αναζητηθούν αγοραστές για τα συγκεκριμένα ακίνητα.