Με τσεχικό όμιλο συμμαχεί η ΓΕΚ Τέρνα για τους λιγνίτες

Με τσεχικό όμιλο συμμαχεί η ΓΕΚ Τέρνα για τους λιγνίτες

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπό κοινού με την τσεχική εταιρεία Indoverse (Czech) Coal Investments Limited, μέλος του ομίλου Seven Energy, θα συμμετάσχει η ΓΕΚ Τέρνα στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη.

Οι δύο εταιρείες, που συγκαταλέγονται μεταξύ των έξι συνολικά υποψηφίων που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε επισήμως χθες η ΓΕΚ Τέρνα κατέληξαν σε συμφωνία για την από κοινού υποβολή δεσμευτικής προσφοράς.

Οι άλλοι παίκτες

Πρόκειται για το δεύτερο επιχειρηματικό σχήμα που επισήμως ανακοινώνει ότι θα διεκδικήσει τις μονάδες της ΔΕΗ έπειτα από αυτό του ομίλου Κοπελούζου και της κινεζικής China Energy. Τα χαρτιά τους δεν έχουν ανοίξει ακόμη σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, η έτερη τσεχική εταιρεία Εnergeticky Prumyslovy Holding (EPH), η Μυτιληναίος Α.Ε. και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Μέχρι τις 31 Ιουλίου, πάντως, τα κοινοπρακτικά σχήματα μεταξύ των υποψηφίων επενδυτών ή και τρίτων που θα συμμαχήσουν με κάποιον από τους υφισταμένους πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί και να γνωστοποιηθούν από τη ΔΕΗ στην DGcomp, που εποπτεύει την όλη διαγωνιστική διαδικασία.

Η συνολικότερη εικόνα σε σχέση με το τελικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης θα φανεί με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών τον Σεπτέμβριο.

Η προοπτική

Ως την αφετηρία μιας συνεργασίας με μακροπρόθεσμη προοπτική παρουσίασε τη συμφωνία των δύο εταιρειών για την από κοινού υποβολή προσφοράς για τις μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης ο εκτελεστικός διευθυντής της Seven Energy κ. Αlan Svododa. Από την πλευρά της η Seven Energy, όπως δήλωσε ο ίδιος, εισφέρει μια μοναδική τεχνογνωσία στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή. «Διαθέτουμε σημαντική εμπειρία στη λειτουργία και στον εκσυγχρονισμό λιγνιτικών μονάδων, ενώ παράλληλα έχουμε βιώσει την εμπειρία του μετασχηματισμού της ενεργειακής αγοράς. Καθώς η ελληνική αγορά ενέργειας βρίσκεται επίσης σε βαθύ μετασχηματισμό, είμαστε σίγουροι πως από κοινού μπορούμε να προσφέρουμε μια ισχυρή βάση για το μέλλον της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τη συνεργασία μας με τη Seven Energy, έναν εδραιωμένο διεθνή παίκτη με εμπειρία στον τομέα της ενέργειας. Μαζί μπορούμε να προσφέρουμε μακροπρόθεσμες και παραγωγικές λύσεις για την ελληνική αγορά ενέργειας. Οντας ο πρώτος ιδιωτικός όμιλος που επένδυσε στο άνοιγμα της ελληνικής αγοράς ενέργειας, η ΓΕΚ Τέρνα, μαζί με τη Seven Energy, μπορούν να διασφαλίσουν ένα πολύ πιο αποδοτικό και βιώσιμο μέλλον για τις λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη προς όφελος του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης.

Η δυναμική

Ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα διαθέτει και λειτουργεί σήμερα δύο θερμοηλεκτρικές μονάδες παραγωγής ενέργειας με συνολική εγκατεστημένη ισχύ που προσεγγίζει τα 600 MW. Παράλληλα, ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα πρωταγωνιστεί στον Τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μέσω της θυγατρικής του Τέρνα Ενεργειακή, ο όμιλος λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει περίπου 1.200 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και στην Αμερική. Ο όμιλος Seven Energy είναι ένας εδραιωμένος διεθνής παίκτης, ο οποίος εξελίχθηκε από μια εταιρεία εξόρυξης λιγνίτη σε έναν πλήρως καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο.  Εχει ισχυρό ιστορικό στη λειτουργία ορυχείων λιγνίτη στην Τσεχία, καθώς και στη λειτουργία και sτην αναβάθμιση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή