Αλλη μία φορά κυριάρχησαν οι πωλητές

Αλλη μία φορά κυριάρχησαν οι πωλητές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απολύτως αδύναμο να αντιδράσει στις διαθέσεις των λίγων πωλητών που έχουν μείνει στην αγορά εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά το ελληνικό χρηματιστήριο, με την επίμονα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα να έχει μετατραπεί σε μόνιμο πονοκέφαλο και βαρίδι στην ψυχολογία όποιων παρακολουθούν και συμμετέχουν. Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε και συνέχισε με περιορισμένες διακυμάνσεις, στο τελευταίο δίωρο επικράτησαν οι ρευστοποιήσεις, οδηγώντας το Χ.Α. σε ακόμη μία πτωτική ημέρα και στη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, παρά τα θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές και τις σταθεροποιητικές κινήσεις στην αγορά ελληνικών ομολόγων (στο 3,818% η απόδοση του 10ετούς), μία μέρα μετά την οριστική απόφαση του Μάριο Ντράγκι για μη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE και τη μη διατήρηση του waiver.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,53% στις 751,43 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,39%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,35% στις 819,15 μονάδες, λόγω των ισχυρών απωλειών της Alpha Bank (-3,03%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 18,42 εκατ. ευρώ. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση Intralot και MIG δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, υποχωρώντας 10,49% και 8,15% αντιστοίχως. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 0,39%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,44%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 1,56%. Από την αρχή του έτους, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 6,35% και ο τραπεζικός δείκτης είναι στο -6,51%.

Για ακόμα μία εβδομάδα η εγχώρια αγορά παρουσίασε χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, κινούμενη από τη δύναμη της αδράνειας, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακή. Ολη η κίνηση του Γενικού Δείκτη εξαντλήθηκε σε 10 μονάδες, ενώ για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του 2016 παρατηρήθηκε σε εβδομαδιαία βάση μέση ημερήσια αξία συναλλαγών αισθητά χαμηλότερη από τα 20 εκατ. ευρώ. Πέρα από τη ρευστότητα, η αγορά δείχνει να ξεμένει σταδιακά και από ψυχολογία. Αν και οι απώλειες της αγοράς δεν είναι ομοιόμορφες, η αναποτελεσματική αντίδραση από την πλειονότητα των μετοχών ακόμα και σε καλά νέα, έχει προβληματίσει ως προς τη δυνατότητα της αγοράς να κεφαλαιοποιήσει στην παρούσα φάση κάποια θετική είδηση, σε μακρο- είτε σε μικρο- επίπεδο. Η υπόθεση ότι η εγχώρια αγορά αναζητεί κάποιον νέο καταλύτη κερδίζει καθημερινά έδαφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή