Ολα έμοιαζαν κανονικά. Είχαμε συνηθίσει στην πρακτική μεγάλες εταιρείες να διοικούνται από «ισχυρούς» ή «ιδρυτές» ή «καλά δικτυωμένους», σε κάθε περίπτωση μετόχους μειοψηφίας. Κάποιοι ακόμα κι αν είχαν δημιουργήσει μια εταιρεία στη διαδρομή της επιτυχίας της είχαν περιορίσει το ποσοστό που κατείχαν σε ποσοστό μειοψηφίας. Συνέχιζαν, όμως, να τις διοικούν σαν να ήταν δικές τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν πια. Ανήκαν σε άλλους.
Η αλλαγή φρουράς στη διοίκηση της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της χώρας, την «Ελλάκτωρ», αλλάζει το επιχειρηματικό σκηνικό. Συνειδητοποίησαν όλοι ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός» και η γνωστή με την έκφραση «proxy war», δηλαδή η «μάχη» για τη συγκέντρωση περισσότερων πληρεξουσίων από μετόχους ώστε να διαμορφωθεί η πλειοψηφία που διοικεί, θα επαναληφθεί σε πολλές περιπτώσεις. Ερχονται καινούργια αφεντικά…
Ισως δεν είναι τυχαίο ότι η νέα εποχή των «επαγγελματικών διοικήσεων» ξεκινά από μια εταιρεία-σύμβολο, των «καλών» σχέσεων με το Δημόσιο. Με κύκλο εργασιών περίπου 2 δισ. ευρώ και δραστηριότητες σε 26 χώρες είχε επεκταθεί σε τομείς πέραν των κατασκευών, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η διαχείριση απορριμμάτων. Κι όμως, άλλαξε διοίκηση, με απόφαση της γενικής συνέλευσης μετόχων που παραμέρισε άνετα την οικογένεια που δημιούργησε την εταιρεία και μεσουρανούσε τρεις δεκαετίες.
Αυτό που πραγματικά συνέβη είναι ότι έφθασε στη χώρα ένα φαινόμενο γνωστό σε ανεπτυγμένες αγορές. Οι μέτοχοι ανώνυμης εταιρείας δεν έχουν συναισθηματική σύνδεση με τους διοικούντες, ούτε εξαρτώνται απ’ αυτούς. Τους αλλάζουν όταν θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Ετσι απλά αλλάζει ο τρόπος διοίκησης μεγάλων ελληνικών εταιρειών.
Τώρα αποφασίζουν οι μέτοχοι, όχι οι ιδρυτές που στην πορεία ανάπτυξης της εταιρείας κατάφεραν να περάσουν από το ταμείο αλλά έχασαν την πλειοψηφία…
Εκπληκτη η κοινή γνώμη παρακολουθούσε την αντιπαράθεση δύο βασικών μετοχών που διοικούσαν διάφορα τμήματα της εταιρείας, έχοντας η κάθε πλευρά περίπου από 15-25% των μετοχών. Οι υπόλοιποι μέτοχοι, όμως, αποφάσισαν ποιοι θα ασκούν τη διοίκηση κι αυτοί ήταν κυρίως το 25% των αλλοδαπών θεσμικών επενδυτών που τελικά μετακινήθηκαν στην πλευρά που επικράτησε. Οι απρόσωποι οργανισμοί επενδύσεων δεν επηρεάζονται από ονόματα και παραδόσεις, δεν είχαν ιδιαίτερες σχέσεις ή και επιρροές και αποφάσισαν ψυχρά. Προτίμησαν το σχέδιο που έκριναν καλύτερο…
Θεώρησαν επιπλέον ότι η πλευρά αυτή εμφάνισε καλύτερο επιτελείο στελεχών. Η πρόταση που επικράτησε είχε προτείνει την υπερψήφιση νέας διοίκησης με πρόεδρο των πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο που πλαισιώνονταν από γνωστά στελέχη της αγοράς. Η άλλη πλευρά δεν παρουσίασε πρόταση ανάλογης εμβέλειας.
Οι άνθρωποι της προηγούμενης διοίκησης δεν είχαν αντιληφθεί ότι έχασαν την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας. Ισως επειδή είχε αλλάξει η πλειοψηφία που απαρτιζόταν πλέον από απρόσωπους οργανισμούς επενδύσεων.
Στην πραγματικότητα, όμως, η αλλαγή φρουράς είχε προδιαγραφεί πολύ νωρίτερα. Τις καλές εποχές, όταν είχαν παραχωρήσει την πλειοψηφία σε επενδυτές που απλά αναζητούσαν καλύτερη απόδοση. Τότε είχαν υποδεχθεί με χαρά τους νέους μετόχους, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι παρέδιδαν την εταιρεία. Σε καλή τιμή, βεβαίως.