Σε ρηχά νερά «κολυμπάει» το Χρηματιστήριο

Σε ρηχά νερά «κολυμπάει» το Χρηματιστήριο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από αρκετές εναλλαγές προσήμων το ελληνικό Χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει με κέρδη, τα οποία ουσιαστικά καθορίστηκαν στις τελικές δημοπρασίες και αφορούσαν επιλεγμένους τίτλους, με τον τζίρο ωστόσο να συνεχίζει να παραμένει καθηλωμένος κάτω από τα 18 εκατ. ευρώ και να μην δείχνει καμία διάθεση αύξησης ούτε όταν ο Γενικός Δείκτης αρχίζει και παίρνει τα «πάνω» του. Αυτή η συναλλακτική εικόνα, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μας ακολουθήσει και κατά τον παραδοσιακά υποτονικό Αύγουστο, με την ελπίδα κάτι να αλλάξει μετά το τέλος του καλοκαιριού.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,90% στις 758,18 μονάδες κοντά στα υψηλά ημέρας (758,31 και +0,92%), ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης με άνοδο 0,95%, ο τραπεζικός δείκτης με κέρδη 2,36% στις 838,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 17,57 εκατ. ευρώ.

Η απουσία ποιοτικών χαρτοφυλακίων από την αγορά αποτελεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, τη βασική «εξήγηση» για τη ρηχότητα που παρουσιάζει το Χ.Α. Οπως τονίζουν, η αναζήτηση κάποιου νέου εγχώριου καταλύτη αποτελεί ίσως τη μόνη ελπίδα για σημαντική «ανάσα» αυτό το διάστημα. Ετσι, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Π. Ντόλμαν, όπου και θα παρουσιασθεί η έκθεση του άρθρου IV του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, και που θα έχει ειδικά «κεφάλαια» για τις τράπεζες αλλά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, την Τετάρτη το γερμανικό Κοινοβούλιο αποφασίζει για τη δόση των 15 δισ. ευρώ.

«Με τον πήχυ των προσδοκιών για τις συναλλαγές να παραμένει χαμηλά και χωρίς να διαβλέπει κάποιο θετικό καταλύτη, το «επιτόπιο τροχάδην» για τον Γενικό Δείκτη είναι το επικρατέστερο σενάριο», όπως σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η αγορά ψάχνει κατεύθυνση χωρίς να υπάρχει ο καταλύτης στην παρούσα φάση, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Οι τζίροι σε πολύ χαμηλές πτήσεις, με την καλοκαιρινή ραστώνη να είναι απλώς μία δικαιολογία, μιας και βλέπουμε σημαντικές κινήσεις στα υπόλοιπα χρηματιστήρια. Το κακό με την ελληνική αγορά είναι ότι δεν «βλέπει φως», σε μία οικονομία που θα μπορούσε ήδη να έχει πάρει την ανιούσα, με τις επενδύσεις να είναι «παγωμένες» περιμένοντας κάποιο έναυσμα που δεν έρχεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή