Ο ΔΗΚΤΗΣ (31/07/18)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανεκκίνηση με νέο διοικητικό μοντέλο

«Οι τράπεζες θα σταματούσαν να μας δανείζουν». Με αυτή τη φράση ο νέος πρόεδρος της «Ελλάκτωρ» Γιώργος Προβόπουλος, απευθυνόμενος στους εργαζομένους του ομίλου, θέλησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ήταν επιβεβλημένη η αλλαγή διοικητικού μοντέλου και ασφαλώς και προσώπων στον όμιλο. «Δεν μπορείς να δανείζεις μια εταιρεία που συνεχώς έχει ζημίες», φέρεται να ανέφερε σε άλλη αποστροφή του λόγου του. Κατά τον κ. Προβόπουλο, στην «Ελλάκτωρ» υπήρχε κακή κατανομή κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι ένα τμήμα των ταμειακών διαθεσίμων των 700 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού, που διαμορφώνεται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Πάντως, σημαντικό ποσοστό των παραπάνω δανείων αφορά τα έργα των μεγάλων οδικών αξόνων, τα έσοδα των οποίων αποτελούν και τις εγγυήσεις των συγκεκριμένων δανείων. Το 2017 επιβαρύνθηκε με φόρο επί των κερδών της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ, λόγω της διάρθρωσης των εταιρειών του ομίλου.

Ανάβαση του Γολγοθά σε… 12 μηνιαίες δόσεις

Αρχίζει ο Γολγοθάς για εκατομμύρια φορολογουμένους, που σήμερα καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Το καλό είναι ότι μπορούν να τον πληρώσουν σε έως και 12 δόσεις άτοκα μέσω πιστωτικής και έντοκα μέσω του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, στα τέλη Σεπτεμβρίου προστίθεται ένας ακόμη βραχνάς: ο ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, περισσότεροι από 1 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο για τα ακίνητα που διαθέτουν μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Αυτό που έχει σημασία είναι πόσοι θα καταφέρουν φέτος να πληρώσουν τους φόρους τους.

Πρόβλημα για τη Forthnet τα τραπεζικά της ανοίγματα

Δυσκολεύονται να προχωρήσουν οι τράπεζες στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης της Forthnet. Και αυτό επειδή οι δύο εναπομείναντες ενδιαφερόμενοι απαιτούν «βαθύ κούρεμα» των τραπεζικών οφειλών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απαίτηση φθάνει το 80% των τραπεζικών οφειλών, ποσοστό που αγγίζει τα όρια μιας αναδιάρθρωσης χρέους με χαρακτηριστικά distress. Αυτή η απαίτηση έχει «βραχυκυκλώσει» τις τράπεζες, που διστάζουν να κάνουν είτε μπρος είτε πίσω. Επίσης, φημολογείται ότι άνοιξαν (οριακά) την πίστωση στη Forthnet.

Ντεμπούτο CNL Capital σήμερα στο Χ.Α.

Αρχίζει σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών της CNL Capital στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου, με τιμή διάθεσης τα 10,40 ευρώ. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο, τα συνολικά κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από τη δημόσια προσφορά ανέρχονται σε 4.160.000 ευρώ (10,40 ευρώΧ400.000 μετοχές). 216.225 νέες μετοχές (ή 54,06% του συνόλου της δημόσιας προσφοράς) κατανεμήθηκαν σε ειδικούς επενδυτές και 183.775 νέες μετοχές (ή 45,94%) κατανεμήθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές. Η συνολική ζήτηση ανήλθε στις 411.067 νέες μετοχές, υπερκαλύπτοντας τις συνολικά κατανεμηθείσες μετοχές κατά 1,03 φορές.

Ενδιαφέρον Ιδρύματος Ωνάση για το «Ντυνάν»

Το Ιδρυμα Ωνάση φέρεται μεταξύ αυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που είναι σε πλήρη εξέλιξη από την Τράπεζα Πειραιώς. Η ημερομηνία για την υποβολή προσφορών είναι η 3η Αυγούστου, οπότε και θα φανεί ποιοι μεταξύ των επενδυτών θα προσέλθουν στο επόμενο στάδιο. Οι προσφορές είναι μη δεσμευτικές, ενώ οι δεσμευτικές δεν αναμένονται πριν από τον Σεπτέμβριο και αφού ανοίξουν τα data rooms για τους υποψήφιους επενδυτές. Μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την εξαγορά του «Ερρίκος Ντυνάν» είναι υψηλό. Περίπου 23 υποψήφιοι επενδυτές φέρονται να έχουν μπει στη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι η Pillarstone, το CVC Capital, η «Αποστολόπουλος Holdings» και οι εγχώριοι όμιλοι «Ιασώ», Ευρωκλινική, Βιοϊατρική, τα funds Farallon, Davidson Kempner, Mubadala και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο real estate.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή