Αύξηση τζίρου στο κλείσιμο του Ιουλίου

Αύξηση τζίρου στο κλείσιμο του Ιουλίου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αύξηση του τζίρου –με τη βοήθεια των πακέτων– και οριακά κέρδη έκλεισε το ελληνικό Χρηματιστήριο τόσο τη χθεσινή συνεδρίαση όσο και τον Ιούλιο, παρόλο που τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων ήταν αρνητικά, με σημαντική αύξηση των αποδόσεων τόσο στους βραχυπρόθεσμους όσο και στους μακροπρόθεσμους ελληνικούς τίτλους. Oπως, ωστόσο, σημειώνουν οι αναλυτές, μία… συνεδρίαση δεν φέρνει την άνοιξη στο Χ.Α. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρξει συνέχιση της κινητικότητας των αγοραστών και –το κυριότερο– αύξησή τους για να μπορέσει η αγορά να ξεφύγει από τις χαμηλές πτήσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,40%, στις 761,23 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,49%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,82% στις 853,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,4 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο μήνα ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 0,48%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,63%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,95%. Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 5,13% και ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 2,56%.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα της «Κύκλος Χρηματιστηριακή», το ελληνικό Χρηματιστήριο μοιάζει να περιμένει έναν από μηχανής Θεό, καθώς ανταποκρίνεται με χλιαρό τρόπο στους καταλύτες που έρχονται τις τελευταίες ημέρες, όπως η αναβάθμιση του outlook για τις τράπεζες από τη Moody’s και του ΟΤΕ από τη S&P. Πιο σημαντική, ωστόσο, είναι η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία το χρέος είναι βιώσιμο έως το 2038.

Τονίζει δε εμφατικά την ανάγκη εφαρμογής του συνόλου των μεταρρυθμίσεων (αγορά εργασίας, αποκρατικοποιήσεις, εξυγίανση χαρτοφυλακίων τραπεζικών δανείων κ.λπ.), που συνιστούν βασικό προαπαιτούμενο, ώστε, υπό τους συγκεκριμένους δημοσιονομικούς περιορισμούς, να μπορούν να αναβαπτίσουν το αναπτυξιακό αφήγημα της χώρας. Με αυτά τα δεδομένα είναι δυνατή η ανάπτυξη ενός συγκρατημένου κλίματος αισιοδοξίας για τη συνέχεια. Από μηχανής Θεός δεν υπάρχει, αλλά μόνο ο δύσκολος δρόμος της συμμόρφωσης με όσα προβλέπουν οι αποφάσεις του Eurogroup, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα αναχρηματοδότησης των αναγκών μας είτε από τις αγορές είτε από τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή