Τέλη 2021 θα κλείσει τελικά το εργοστάσιο της BSΗ στου Ρέντη

Τέλη 2021 θα κλείσει τελικά το εργοστάσιο της BSΗ στου Ρέντη

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το τέλος του 2021 μετατέθηκε το λουκέτο στο εργοστάσιο της Bosch Siemens Hausegerate (BSH) στην Ελλάδα. Πρόκειται για το παλαιό εργοστάσιο της Πίτσος που βρίσκεται στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη στον Πειραιά. Η συμφωνία που επήλθε προχθές, μεταξύ γερμανικής διοίκησης, ελληνικής διοίκησης της BSH και των εργαζομένων στο εργοστάσιο, και η οποία γνωστοποιήθηκε χθες, προβλέπει το λουκέτο στο εργοστάσιο να τοποθετηθεί οριστικά στο τέλος του 2021.

Αρχικά, η γερμανική διοίκηση της BSH είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το ιστορικό εργοστάσιο της Πίτσος θα έκλεινε στο τέλος του 2018. Οι πιέσεις ωστόσο των εργαζομένων, των πολιτικών και η αρνητική δημοσιότητα που έλαβε η συγκεκριμένη απόφαση οδήγησαν την εταιρεία να αναθεωρήσει, επιδιώκοντας μια πιο ομαλή έξοδό της από την εγχώρια παραγωγή οικιακών συσκευών. «Από τη μία πλευρά είναι θετικό ότι το εργοστάσιο δεν κλείνει στο τέλος του έτους, από την άλλη η συμφωνία σηματοδοτεί το οριστικό τέλος μιας ιστορικής βιομηχανίας», ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή. Ετσι από το 2022 και μετά, η BSH θα έχει μόνον εμπορικές δραστηριότητες στη χώρας μας.

Οι εργαζόμενοι ελπίζουν ότι μέχρι τότε μπορεί να γίνει ένα «θαύμα» και να αναθεωρήσει η γερμανική εταιρεία τα σχέδιά της. Μάλιστα αυτό περιλαμβάνεται και ως όρος στη σχετική συμφωνία που έχει υπογραφεί. Επίσης, οι εργαζόμενοι είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι, δεδομένου ότι η συμφωνία προβλέπει ακόμη τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, μέχρι τέλους 2021, ακόμη και αν δεν υπάρχει παραγωγή. Ως συνέπεια, θα αποζημιώνονται ακόμη και αν δεν εργάζονται, ενώ έχουν ήδη συμφωνηθεί οι αμοιβές αποζημίωσης όσων θα απολυθούν στο τέλος του 2021.

Σήμερα, το εργοστάσιο απασχολεί περί τους 250 εργαζομένους, σχεδόν οι μισοί από εκείνους που απασχολούνταν στις αρχές της δεκαετίας. Εκτοτε η γερμανική BSH ακολούθησε πολιτική υποβάθμισης της μονάδας παραγωγής στην Ελλάδα, ειδικά μετά το 2012, και αφού είχε επέλθει η συμφωνία ελληνικού Δημοσίου και Siemens σχετικά με τα «μαύρα» ταμεία της γερμανικής εταιρείας. Η εταιρεία έκτοτε έχει ενισχύσει την παραγωγή της σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως είναι η Τουρκία και η Πολωνία. Η τελευταία μεγάλη επένδυσή της όμως είναι στη Ρουμανία, για την οποία η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρόσφατα απέκτησε 400 στρέμματα προκειμένου να δημιουργήσει μονάδα παραγωγής πλυντηρίων.

Η γερμανική BSH στις ανακοινώσεις του περασμένου Μαρτίου έκανε λόγο για επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ στην εν λόγω χώρα και σημείωσε ότι εκτός από τη μονάδα παραγωγής, στην αγορασθείσα έκταση θα δημιουργήσει κέντρο αποθήκευσης (logistics) και διοικητικές υπηρεσίες. Η παραγωγή πλυντηρίων θα ξεκινήσει το 2020 με στόχο να ξεπεράσει το 1 εκατ. μονάδες. «Στα επόμενα έτη η εταιρεία θα δημιουργήσει 700 θέσεις εργασίας στο νέο ρουμανικό εργοστάσιο», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, προσθέτοντας πως αυτή η μονάδα παραγωγής πλυντηρίων θα είναι η τέταρτη στην Ευρώπη μετά εκείνες σε Γερμανία, Ισπανία και Πολωνία. Πάντως, άμεσος ανταγωνιστής στο ελληνικό εργοστάσιο ήταν το εργοστάσιο της BSH στην Τουρκία. Μάλιστα το εργοστάσιο αυτό θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της BSH διεθνώς, παράγοντας πάνω από 6 εκατ. οικιακές συσκευές ετησίως, εκ των οποίων ένα εκατ. συσκευές φούρνων. Στη χώρα μας, η ετήσια παραγωγή φούρνων δεν ξεπερνάει τα τελευταία χρόνια τις 200.000 συσκευές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή