Οριακά κέρδη, νέα καθίζηση του τζίρου

Οριακά κέρδη, νέα καθίζηση του τζίρου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οριακά κέρδη στο παρά 5΄ και εξαιρετικά χαμηλό τζίρο έκλεισε κατά την πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου το Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα και επιφυλακτικότητα των επενδυτών. Χωρίς τη σημαντική βοήθεια που έδωσαν οι τελικές δημοπρασίες οι οποίες οδήγησαν τους βασικούς δείκτες σε άνοδο, το θετικό πρόσημο δεν θα είχε επιτευχθεί, γεγονός που δείχνει ότι δεν υπάρχει ακόμα «ορμή» στην αγορά, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τον Γενικό Δείκτη να ξεφύγει προς τις 800 μονάδες. Αυτό σε συνδυασμό με την εκ νέου καθίζηση του τζίρου δεν δημιουργεί πολλές προσδοκίες για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο από συναλλακτική άποψη, τη στιγμή που ο Αύγουστος χαρακτηρίζεται διεθνώς από χαμηλή ρευστότητα στις αγορές. Και όλα αυτά τη στιγμή που το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν είναι θετικό, λόγω της εμπορικής διαμάχης των ΗΠΑ με την Κίνα και με το αμερικανικό ομόλογο να δέχεται νέες ισχυρές πιέσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,06%, στις 761,66 μονάδες, έχοντας κινηθεί σε στενό εύρος διακύμανσης ύψους οκτώ μόλις μονάδων, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,08%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 855,20 μονάδες. Ο τζίρος μετά το ανοδικό «ξέσπασμα» της Τρίτης επανήλθε στα γνωστά του υποτονικά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 16,4 εκατ. ευρώ, με τον όγκο να αγγίζει μόλις τα 10,7 εκατ. τεμάχια.

Αν και ο τραπεζικός κλάδος δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά ούτε σε αυτή τη συνεδρίαση, οι εξελίξεις τον κρατούν στο επίκεντρο της αγοράς, με ειδήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν στήριξη, όπως αυτή της συμφωνίας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με την doBank για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Ο δρόμος των αγορών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση στην περίπτωση που δεν ακολουθήσουμε τον «ενάρετο δρόμο» των μεταρρυθμίσεων και της αύξησης των επενδύσεων, με σκοπό την επίτευξη ικανοποιητικών ρυθμών ανόδου του ΑΕΠ και κατ’ επέκταση τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους. Το ΔΝΤ ανοίγει την πόρτα των αγορών, αλλά σημειώνει και τα πιθανά προβλήματα. «Για τον τραπεζικό κλάδο η έκθεση κρίνεται περισσότερο αισιόδοξη και αυτό ενδέχεται να επιτρέψει να κινηθούμε υψηλότερα, προς τα άνω όρια του εύρους διαπραγμάτευσης που έχουμε θέσει, ήτοι στην περιοχή των 800 μονάδων», σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδύσεων της Merit Sec.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή