Η ΣΕΚΑΠ θα συνεχίσει να λειτουργεί, διαβεβαιώνει η JTI

Η ΣΕΚΑΠ θα συνεχίσει να λειτουργεί, διαβεβαιώνει η JTI

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περνάει τελικά στα χέρια της Japan Tobacco International (JTI) το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη. Η οριστική συμφωνία εξαγοράς της Donskoy Tabak από την ιαπωνική εταιρεία καπνικών προϊόντων, που ανακοινώθηκε χθες, φέρνει την ελληνική εταιρεία παραγωγής τσιγάρων στα χέρια ενός ισχυρού διεθνώς παίκτη, στον οποίο το ιαπωνικό δημόσιο κατέχει το 33%.

Τη διαβεβαίωση της συνέχισης της λειτουργίας του εργοστασίου ΣΕΚΑΠ έδωσε η διοίκηση της JTI κατά τη χθεσινή επίσκεψη κλιμακίου στελεχών της στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ξάνθη. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο Ελληνας πρόεδρος της JTI Ευρώπης, Βασίλης Βωβός, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον νέο επικεφαλής του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ που διόρισε η JTI, Ατζχάγιπ Κοτσαχμέτοφ, υποσχέθηκε τόσο στήριξη των δραστηριοτήτων της ΣΕΚΑΠ, όσο και στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

«Επενδύουμε σήμερα στη ΣΕΚΑΠ», είπε ο κ. Βωβός, «ενδυναμώνοντας τη θέση μας στην ελληνική αγορά και αξιοποιούμε το εργοστάσιο σαν μια νέα παραγωγική βάση με σκοπό να προσδώσουμε νέα ενέργεια στις εμπορικές μας δραστηριότητες». Ο ίδιος προσέθεσε ότι η εταιρεία, κατά τους επόμενους μήνες, θα επικεντρωθεί στη συνέχιση της παραγωγής και στην ομαλή ενσωμάτωση του εργοστασίου στον όμιλο JTI. Προς την κατεύθυνση αυτή θα διατεθούν άμεσα περίπου 4 εκατ. δολ. (3,4 κατ. ευρώ) για την εναρμόνιση της παραγωγικής μονάδας της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος, με τις εργοστασιακές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Η JTI, προσέθεσε ο κ. Βωβός, «έχει αναπτύξει έναν ιδιαίτερο σύνδεσμο με τη Βόρεια Ελλάδα. Εδώ και πολλές δεκαετίες αγοράζουμε παραδοσιακά από αυτήν την περιοχή τα υψηλής ποιότητας ελληνικά καπνά, για τα προϊόντα μας σε όλο τον κόσμο. Σήμερα μάλιστα αγοράζουμε το 20% της συνολικής εγχώριας παραγωγής».

Η ΣΕΚΑΠ συνιστά κληρονομιά της εξαγοράς της ρωσικής Donskoy Tabak, ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη, από την JTI. H συμφωνία, ύψους 1,6 δισ. δολ. ΗΠΑ (1,36 δισ. ευρώ) ανακοινώθηκε στις 16 Μαρτίου 2018, αλλά η ικανοποίηση των αιρέσεων για την ολοκλήρωση της συναλλαγής συντελέστηκε χθες 1 Αυγούστου. Σύμφωνα με την JTI, η ΣΕΚΑΠ προσθέτει επιπλέον μερίδιο αγοράς 3% στην εγχώρια αγορά καπνικών. Φθάνει έτσι το 26% και ενισχύει τη Νο 3 θέση της στην ελληνική αγορά καπνικών προϊόντων. Επίσης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «καθίσταται η μόνη διεθνής εταιρεία παραγωγής συμβατικών προϊόντων καπνού στην Ελλάδα».

Αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για το πρόστιμο των 44 εκατ. ευρώ που έχει επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ, η οποία εκκρεμεί, πηγές προσκείμενες στην ιαπωνική εταιρεία αναφέρουν πως η JTI δηλώνει ότι σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις. Χωρίς να επιβεβαιώνεται, όλοι εκτιμούν ότι θα υπάρχει σε εκκρεμότητα το θέμα μέχρι την οριστική επίλυσή του. Ωστόσο, δεν θεωρήθηκε σημαντικό για να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η JTI στην Ελλάδα το 2016 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών ύψους 738 εκατ. ευρώ ή 86 εκατ. ευρώ, αφαιρουμένων των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ. Παράλληλα εμφάνισε κέρδη προ φόρων 1,7 εκατ. ευρώ. Η ΣΕΚΑΠ την ίδια χρονιά πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 85 εκατ. ευρώ ή 20,6 εκατ. ευρώ αφαιρουμένων των φόρων. Παράλληλα, εμφάνισε οριακές ζημίες ύψους 0,32 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2016, η JTI απασχολούσε 95 άτομα προσωπικό και η ΣΕΚΑΠ 175 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή