Αποφυγή ρίσκου λόγω διένεξης ΗΠΑ – Κίνας

Αποφυγή ρίσκου λόγω διένεξης ΗΠΑ – Κίνας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θύμα» των διεθνών εξελίξεων έπεσαν για ακόμη μία φορά το ελληνικό Χρηματιστήριο και η αγορά των ελληνικών ομολόγων, με τους επενδυτές να αποφεύγουν το ρίσκο, λόγω των φόβων για ένταση στις εμπορικές σχέσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκε ο… συνήθης ύποπτος, που δεν είναι άλλος από τον τραπεζικό κλάδο, ωστόσο η συναλλακτική απαξίωση πρωταγωνίστησε και πάλι, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αλλαγή της εικόνας της αγοράς σήμερα, εν μέσω θερινής ραστώνης. Οπως δείχνουν τα πράγματα, οι ξένες αγορές είναι αυτές που θα καθορίσουν την κατεύθυνση του Χ.Α. το επόμενο διάστημα και όχι κάποιος εσωτερικός καταλύτης.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,75%, στις 755,93 μονάδες, o δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,82%, o τραπεζικός δείκτης με απώλειες 2,41% στις 834,61 μονάδες, ενώ o τζίρος διαμορφώθηκε στα 19,4 εκατ. ευρώ.

Οπως σημειώνει ο κ. Λουκάς Παπαϊωάννου, η θερινή ραστώνη συνεχίζεται αργά και βασανιστικά. Οι χαμηλοί όγκοι και η μικρή μεταβλητότητα δεν λειτουργούν ως κίνητρο για τους εναπομείναντες συμμετέχοντες και οι διεθνείς επενδυτές, προς το παρόν, απέχουν. Ο απαραίτητος καταλύτης (πολιτικός ή οικονομικός) που θα ξυπνήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, με σημαντική αύξηση όγκων, δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Η κατάσταση θα δυσκολέψει, διότι η παρατεταμένη αδράνεια δεν αποτελεί συνήθως καλό σημάδι. Τον καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση τάσης στην παρούσα φάση μπορούν να το δώσουν: α) πιθανές οικονομικές-γεωπολιτικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, β) τυχόν πολιτικές εξελίξεις, μετά «τα μπάνια του λαού», συνοδευόμενες από ριζική αλλαγή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με λιγότερο κράτος και φόρους, και περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις και εξωστρέφεια.

Συμπερασματικά, είναι προτιμότερο οι επενδυτές στην παρούσα φάση, και με τους τρέχοντες όγκους συναλλαγών, να προτιμήσουν τις παραλίες, παρά τη βασανιστική παρακολούθηση ενός άνευρου ελληνικού χρηματιστηρίου.

Μια ματιά στο άνοιγμα και στο κλείσιμό του θα τους διαφωτίσει πλήρως. Η σημαντική αύξηση όγκων για πάνω από 2-3 μέρες θα αποτελέσει το καμπανάκι αλλαγής στάσης και εγρήγορσης των συμμετεχόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή