«Καμπάνα» 4 εκατ. στη Folli Follie από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

«Καμπάνα» 4 εκατ. στη Folli Follie από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επιβολή βαρύτατων διοικητικών κυρώσεων ύψους 4.020.000 ευρώ στη Folli Follie και σε άλλα εννέα φυσικά πρόσωπα, μέλη της διοίκησης και στελέχη της εταιρείας, προχώρησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς καθώς και για παραβάσεις σχετικές με την παροχή ζητούμενων στοιχείων. Η εποπτική αρχή ύστερα από περίπου πέντε ώρες συνεδρίασης αποφάσισε την επιβολή διοικητικών κυρώσεων μετά και την παρουσίαση του πορίσματος της έρευνας που πραγματοποίησαν οι επόπτες και οι νομικοί σύμβουλοί της.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την απόφαση επιβολής διοικητικών κυρώσεων, η υπόθεση παραπέμπεται άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων και παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού, για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ εκκρεμεί η συζήτηση της κύριας αίτησης υπαγωγής της εταιρείας στην προπτωχευτική διαδικασία και συγκεκριμένα στο άρθρο 106α, που αναμένεται να συζητηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου. Η προσωρινή προστασία που πέτυχε η εταιρεία εξασφαλίστηκε με τη συναίνεση της θυγατρικής της εταιρείας FF Group Finance Luxembourg II, κίνηση που έχει προκαλέσει την αντίδραση των πραγματικών πιστωτών της εταιρείας, δηλαδή των ομολογιούχων.

Οπως επισημαίνει στο αιτιολογικό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η διοίκηση και τα στελέχη της Folli Follie, στα οποία επεβλήθησαν τα πρόστιμα, προέβησαν σε χειραγώγηση της αγοράς καθώς δεν προσκόμισαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ποσό ύψους περίπου 242,5 εκατ. ευρώ, που αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της FFG για τη χρήση 2017. Επομένως, όπως τονίζει, «μέσω των ως άνω οικονομικών καταστάσεων, τα πρόσωπα αυτά παρείχαν πληροφορίες που έδωσαν ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με την τιμή της μετοχής της εταιρείας».

Πιο αναλυτικά, στην εταιρεία Folli Follie επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 620 χιλ. ευρώ, στον κ. Δημήτριο Κουτσολιούτσο, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, και στον κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, επιβάλλεται πρόστιμο συνολικά 1.240.000 στον καθένα, ενώ στον κ. Ζαχαρία Μαντζαβίνο, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρώην πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου της εταιρείας, επιβάλλεται πρόστιμο 300.000 ευρώ, στον κ. Φραγκίσκο Γρατσώνη, οικονομικό διευθυντή της εταιρείας, συνολικό πρόστιμο 200.000 ευρώ, στην κυρία Καίτη Κουτσολιούτσου, αντιπρόεδρο, 100.000 χιλιάδες ευρώ, ενώ 80.000 ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκε στον κ. Γεώργιο Αλαβάνο, διευθυντή λογιστηρίου, και από 70.000 στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κ. Εμμανουήλ Ζαχαρίου και κυρία Ειρήνη Νιώτη. Επίσης, 100.000 ευρώ πρόστιμο αποφασίστηκε για τον Γιάννη Μπεγιέτη, οικονομικό διευθυντή του ομίλου (Group CFO APAC) της εταιρείας FF Group Sourcing Ltd, θυγατρικής της FFG.

Κύκλοι της αγοράς στους οποίους απευθύνθηκε η «Κ» σχολίαζαν ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, καθώς το ύψος των προστίμων κρίνεται ιδιαίτερα μικρό σε σχέση με την έκταση της φερόμενης εξαπάτησης. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα, κατά τις επαφές που είχαν στελέχη των ελληνικών εισηγμένων στα roadshows με ξένους επενδυτές, έγιναν αποδέκτες σκληρής κριτικής σχετικά με το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης. Πολλοί μάλιστα δεν δίστασαν να σχολιάσουν ότι η υπόθεση της Folli Follie ενδέχεται να έχει αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων από τις ξένες αγορές κατά 200 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν, καθώς την υπόθεση διερευνά ήδη ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, ότι πολλοί θεωρούν πως ακόμα και η προσωρινή προστασία από τους πιστωτές δεν θα μπορέσει να προστατεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ομίλου από πιθανό «πάγωμά» τους από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή