Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ έσοδα 2,1 δισ. ευρώ για το 2018

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ έσοδα 2,1 δισ. ευρώ για το 2018

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσοδα ύψους 2,1 δισ. ευρώ επιχειρεί να διασφαλίσει για το 2018 το ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο ήδη έχει εξασφαλίσει πάνω από 1 δισ. ευρώ και τώρα αναμένει το κλείσιμο της συμφωνίας για τον ΔΑΑ, προκειμένου τα επιδιωκόμενα έσοδα να ξεπεράσουν για πρώτη φορά τον προγραμματισμένο στόχο των 2 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα καταφέρει να κλείσει και το Ελληνικό, τότε τα έσοδα δεν αποκλείεται να φτάσουν τα 2,4 δισ. ευρώ.

Μέχρι τώρα το Ταμείο έχει εισπράξει πάνω από 750 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναδιάταξης του ΔΕΣΦΑ, με την απόκτηση του 34% από το Ελληνικό Δημόσιο και την ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης του 66%. «Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία», αναφέρουν παράγοντες κοντά στην αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, η οποία όμως απαιτεί τον χρόνο της, καθώς οι προαπαιτούμενες γενικές συνελεύσεις για την απόσχιση και εκχώρηση του 34% της ΔΕΣΦΑ, απαιτούν χρόνο. «Αν σ’ αυτό συνυπολογιστεί και ο Αύγουστος, τότε μια συναλλαγή μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ δεν αναμένεται πριν από τον Οκτώβριο», καταλήγει καλά ενημερωμένη πηγή.

Η συναλλαγή αυτή θα αποφέρει 535 εκατ. ευρώ στους πωλητές, εκ των οποίων τα 252 εκατ. ευρώ αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ που είναι ο πωλητής του 31% του ΔΕΣΦΑ και τα υπόλοιπα 283 εκατ. ευρώ τα ΕΛΠΕ που είναι ο πωλητής του 35%. Το ποσό των 252 εκατ. ευρώ αν προστεθεί στα ήδη εισπραχθέντα ποσά από την πώληση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ (284 εκατ. ευρώ), του 67% των μετοχών του ΟΛΘ (233 εκατ. ευρώ) και των δικαιωμάτων συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας (166 εκατ. ευρώ), τότε τα διασφαλισμένα έσοδα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πλησιάζουν για τη φετινή χρονιά το 1 δισ. ευρώ.

Ο καταλύτης ωστόσο είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) και το δικαίωμα επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης κατά 20 έτη. Το δικαίωμα αυτό αποτιμήθηκε από τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε 1,1 δισ. ευρώ και φαίνεται ότι υπάρχει η κατ’ αρχήν (και προφορική) συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Ο ΔΑΑ δηλαδή και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν συμφωνήσει για την υλοποίησή της. Στο πλαίσιο αυτό ο ΔΑΑ πρέπει να φέρει μια νέα έγγραφη συμφωνία, η οποία θα γίνει αποδεκτή από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και η οποία θα εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το στοίχημα που τίθεται πλέον είναι αν επαρκεί ο χρόνος να ολοκληρωθεί η συναλλαγή αυτή μέχρι το τέλος του έτους. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί η βούληση του ΤΑΙΠΕΔ που θέλει να εισπράξει το συγκεκριμένο υπέρογκο ποσό, αλλά κυρίως η βούληση του ΔΑΑ να μην ξεπεραστεί η 31η/12/2018. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε πιθανόν να πρέπει να επανυπολογιστεί το τίμημα της σχετικής σύμβασης, με βάση το κλείσιμο της κίνησης του αερολιμένα της 31/12/2018, αντί της κίνησης μέχρι 30/6/2018.

Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί είναι η ολοκλήρωση της συναλλαγής για το Ελληνικό. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το οποίο θεωρείται περισσότερο απίθανο, τότε το ΤΑΙΠΕΔ έχει λαμβάνειν επιπλέον 300 εκατ. ευρώ που αφορούν την προκαταβολή της σχετικής συμφωνίας. Στην περίπτωση αυτή, οι εξωγενείς παράγοντες που την επηρεάζουν είναι περισσότεροι απ’ ό,τι στον ΔΑΑ. Κυρίως είναι η προσπάθεια που ξεκίνησε η κυβέρνηση μέσω της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για την εξεύρεση επενδυτή για τη σχετική άδεια λειτουργίας καζίνο στην έκταση. Κι επειδή είναι ακόμη πρώιμο να ισχυριστεί ακόμη κάποιος ότι η υπόθεση αυτή θα κλείσει σύντομα, η διαδικασία παραμένει αρκετά ρευστή ως προς την έκβασή της.

Πάντως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην τελευταία έκθεσή του για τη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας, εκτιμά ότι ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή τα 2 δισ. ευρώ, για άλλη μία φορά δεν θα επιτευχθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή