Παραμένει εκτός επενδυτικού ραντάρ το Χ.Α.

Παραμένει εκτός επενδυτικού ραντάρ το Χ.Α.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποτονικό ήταν το κλίμα που κυριάρχησε στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με την απουσία των επενδυτών να είναι ιδιαίτερα ηχηρή, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται μόλις 14 ημέρες πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει πουθενά στο ραντάρ των ξένων χαρτοφυλακίων, με τον τζίρο να σημειώνει νέα καθίζηση. Συγκεκριμένα, ο τζίρος σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ. Εκτός του ότι τα 13,44 εκατ. ευρώ όπου διαμορφώθηκε αποτελούν τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο της φετινής χρονιάς, συγκαταλέγεται και στη 10άδα με τους χειρότερους τζίρους στην ιστορία του Χ.Α., καταλαμβάνοντας την 6η θέση μετά τα 12,65 εκατ. ευρώ που άγγιξε στις 23 Ιουλίου φέτος. Μάλιστα, για να καταφέρει να ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ και να μην πάρει την πρωτιά του χειρότερου τζίρου ιστορικά, χρειάστηκε να περιμένει έως τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης.

Αυτό είναι ενδεικτικό στοιχείο της έλλειψης ενθουσιασμού που υπάρχει στις αγορές σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, καθώς η επιφυλακτικότητα έχει εγκατασταθεί στο Χ.Α. εδώ και μήνες, κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην εικόνα της συναλλακτικής δραστηριότητας. Τον Ιούλιο σημειώθηκε νέα βουτιά του τζίρου, κατά περίπου 47%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,27% στις 759,63 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,37%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,03%.

Οπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, αυτήν την εβδομάδα δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην εικόνα του Γενικού Δείκτη, δεδομένου ότι παρόμοια θα είναι η εικόνα και στο διεθνές περιβάλλον. Ο καιρός της «επίσημης αποδέσμευσης» από τα μνημόνια πλησιάζει, αλλά οι αγκυλώσεις της οικονομίας μας και η έλλειψη εμπιστοσύνης μάς υποβάλλουν σε συνεχή αυστηρή εξεταστική περίοδο, με επιτηρητή τις αγορές. Στις 21 Αυγούστου ξεκινάει νέος μαραθώνιος μετ’ εμποδίων για τη χώρα και αυτός είναι ίσως ο κύριος λόγος που τηρείται στάση αναμονής στο Χ.Α. εδώ και αρκετές εβδομάδες. Αυτή την αυγουστιάτικη εβδομάδα, η συναλλακτική ραστώνη αναμένεται να είναι κυρίαρχο δεδομένο, μην επιτρέποντας σημαντική μεταβλητότητα και άρα διαφοροποίηση του Γενικού Δείκτη, πάρα την αξιολόγηση της Fitch την Παρασκευή για το ελληνικό χρέος, σημειώνει η Κύκλος Χρηματιστηριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή