Μείωση κερδών Nestle Ελλάς λόγω ΕΦΚ στον καφέ

Μείωση κερδών Nestle Ελλάς λόγω ΕΦΚ στον καφέ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πικρός» όχι μόνο για τους καταναλωτές, αλλά και για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και τυποποίηση καφέ αποδείχθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβλήθηκε στο προϊόν από την 1η Ιανουαρίου 2017. Από την οικονομική έκθεση για τη χρήση του 2017 που δημοσιοποίησε η Nestle Ελλάς, προκύπτει ότι το μεικτό κέρδος της υποχώρησε στα 152,05 εκατ. ευρώ το 2017 έναντι 175,01 εκατ. ευρώ το 2016, εξέλιξη την οποία αποδίδει στην επιβολή ΕΦΚ, καθώς την ίδια ώρα οι πωλήσεις της αυξήθηκαν έστω και οριακά.

«Η μείωση του μεικτού κέρδους –κατά 22 εκατ. ευρώ ή κατά 15%– οφείλεται κυρίως στην επιβολή των έμμεσων φόρων (ΕΦΚ) που επηρέασαν τα προϊόντα και εμπορεύματα καφέ. Ενώ ο κύκλος εργασιών δεν παρουσίασε ιδιαίτερη μεταβολή, το κόστος πωληθέντων αυξήθηκε κατά περίπου 18% (σ.σ. στα 183,96 εκατ. ευρώ το 2017 από 156,54 εκατ. ευρώ το 2016) κυρίως λόγω της αφομοίωσης του ΕΦΚ στον καφέ που αποτελεί και το βασικό προϊόν παραγωγής της εταιρείας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Nestle Ελλάς στην οικονομική της έκθεση.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 επιβλήθηκε ΕΦΚ στον καφέ, ο οποίος ξεκινά από τα 2 ευρώ/κιλό στον μη καβουρδισμένο καφέ και φτάνει τα 4 ευρώ/κιλό στον στιγμιαίο, καθώς και στα παρασκευάσματα καφέ. Η προσθήκη αυτή του έμμεσου φόρου είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής έως και 26%, αύξηση που υπολείπεται της επίπτωσης του φόρου, καθώς οι ίδιες οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν απορροφήσει μεγάλο μέρος του φόρου. Κατά τα λοιπά, ο κύκλος εργασιών της Nestle Ελλάς ανήλθε σε 336,02 εκατ. ευρώ το 2017, έναντι 331,55 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 28 εκατ. ευρώ έναντι 5,29 εκατ. ευρώ το 2016.

Η διοίκηση της εταιρείας χαρακτηρίζει ικανοποιητικά τα αποτελέσματα του 2017 και αποδίδει τη θετική επίδοση στην αύξηση συγκεκριμένων κατηγοριών, όπως τα υλικά μαγειρικής και η σοκολάτα, που επιβεβαίωσαν την τάση των τελευταίων ετών για μαγείρεμα στο σπίτι. Επίσης, άνοδος υπήρξε και στην κατηγορία του καφέ, κυρίως στον ελληνικό καφέ. Εντός του 2018, άλλωστε, αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε παραγωγική διαδικασία η νέα γραμμή παραγωγής καβουρντίσματος καφέ στο εργοστάσιο που ήδη διαθέτει η εταιρεία στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Πρόκειται για επένδυση ύψους 7 εκατ. ευρώ με σκοπό την αύξηση του όγκου παραγωγής.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nestle Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης, δήλωσε: «Μέσα στο απαιτητικό επιχειρηματικό περιβάλλον των τελευταίων ετών διατηρούμε την ανταγωνιστικότητά μας επενδύοντας σημαντικά στην τοπική παραγωγική μας διαδικασία και τα εργοστάσιά μας, στην ποιότητα, στις μάρκες και στους ανθρώπους μας.

Αν κάτι μας έμαθε η οικονομική κρίση, είναι να εστιάζουμε στα πιο σημαντικά. Για αυτόν τον λόγο επανεξετάζουμε διαρκώς το κόστος και τις διαδικασίες μας, ώστε να μπορούμε να επενδύουμε στην ανάπτυξη και στο μέλλον. Προτεραιότητά μας παραμένει να δημιουργούμε προϊόντα υψηλής ποιότητας που να απαντούν στις ανάγκες του Ελληνα καταναλωτή, μια συνταγή που αποδίδει διαχρονικά, καθώς βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο.  Παράλληλα, διατηρούμε και ενισχύουμε τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές μας δράσεις, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η δραστηριότητά μας για τη ζωή στις τοπικές κοινότητες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή