Εκτόξευση τζίρου στο Χ.Α. λόγω… ΟΤΕ

Εκτόξευση τζίρου στο Χ.Α. λόγω… ΟΤΕ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οριακά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών και με εκτόξευση του τζίρου πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ, η οποία, ωστόσο, δεν οφείλεται σε μαζική επιστροφή των αγοραστών και σε κάποια ξαφνική συναλλακτική αφύπνιση, αλλά στα τρία μεγάλα πακέτα που «πραγματοποιήθηκαν» στον ΟΤΕ – o «καθαρός» τζίρος δεν ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ, ενώ ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε «κολλημένος» κοντά στις 760 μονάδες.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22%, στις 761,29 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,13%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,12%, στις 837,19 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,67 εκατ. ευρώ, με τον ΟΤΕ να κλέβει την παράσταση, ενόψει και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου την Πέμπτη, αφού «πραγματοποιήθηκαν» πακέτα ύψους 3,04 εκατ. τεμαχίων στην τιμή των 11,25 ευρώ, συνολικής αξίας 34,1 εκατ. ευρώ.

H επενδυτική αποχή δεν συνδέεται μόνο με την καλοκαιρινή ραστώνη, αλλά και με διάφορους άλλους λόγους που κάνουν τους επενδυτές ιδιαίτερα επιφυλακτικούς, συντηρώντας το κλίμα αποστροφής για αυξημένη έκθεση σε τοποθετήσεις σε ελληνικές αξίες, ομόλογα και μετοχές, όπως σημειώνουν οι αναλυτές. Οπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, διάφορα δεδομένα αναπτύσσουν τον προβληματισμό σε σχέση με την επάνοδο σεναρίων αναζωπύρωσης του κινδύνου χώρας (country risk) για την ελληνική οικονομία, με αφορμή τα αυξημένα spread των πολυετών ομολόγων.

Η αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να υποστηρίξει ένα πειστικό αναπτυξιακό αφήγημα, ο προβληματισμός των αγορών για την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για καθαρή έξοδο, το τέλος των σεναρίων για ένταξη στο QE, το αδύναμο τραπεζικό σύστημα, το δυσμενές για το επιχειρείν περιβάλλον και η διατήρηση του χαμηλού βαθμού αξιοπιστίας για τις ελληνικές εταιρείες λόγω της υπόθεσης της Folli Follie, είναι μερικά από αυτά. Υπάρχουν, όμως, και τα νέα δεδομένα, όπως η αναρρίχηση των αποδόσεων των ιταλικών αλλά και των τουρκικών ομολόγων.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι για πολλοστή φορά ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, διότι είναι ισχυρή η καχυποψία των δανειστών για τη σταθερή προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή