Alpha, Eurobank πωλούν κόκκινα δάνεια ύψους 4,7 δισ.

Alpha, Eurobank πωλούν κόκκινα δάνεια ύψους 4,7 δισ.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πώληση τριών νέων χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων συνολικού ανεξόφλητου υπολοίπου 4,7 δισ. ευρώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από τις τράπεζες Alpha Bank και Eurobank έως τα τέλη του έτους, ανεβάζοντας τις συνολικές πωλήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πάνω από τα 20 δισ. ευρώ (συνολική αξία μαζί με τους τόκους).

Τα νέα προς πώληση πακέτα είναι το «Zenith» ύψους 2 δισ. ευρώ που μεταβιβάζει η Eurobank, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι και η διαδικασία πώλησης από την Alpha Bank των πακέτων «Mercury» και «Jupiter», ύψους 1,9 δισ. ευρώ και 800 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

Οι πωλήσεις δανείων αναμένεται να αποτελέσουν βασικό εργαλείο των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ενόψει και των νέων στόχων που θα υποβληθούν στον SSM τον προσεχή Σεπτέμβριο. Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί για μαζικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων, μια πρακτική που έχει εφαρμοστεί κατά κόρον από τις ιταλικές, ισπανικές και πορτογαλικές τράπεζες και η οποία σύμφωνα με την άποψη των εποπτικών αρχών παράγει άμεσα αποτελέσματα. Μέχρι σήμερα τα πακέτα που έχουν μεταβιβαστεί αθροίζουν περί τα 16 δισ. ευρώ (συνολική αξία μαζί με τους τόκους). Πρόκειται για το «Earth» που μεταβίβασε η Εθνική, το «Eclipse» που πωλήθηκε από τη Eurobank, το «Venus» από την Alpha, ενώ η Πειραιώς ολοκλήρωσε την πώληση του «Arctos» και του «Amoeba».

Σε ό,τι αφορά τις νέες πωλήσεις, το χαρτοφυλάκιο «Zenith» –η ονομαστική αξία του οποίου, δηλαδή η αξία χωρίς τους τόκους, είναι στο 1,1 δισ. ευρώ– περιλαμβάνει 181.000 δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, που προέρχονται από 131.000 οφειλέτες. Η διαδικασία πώλησης είναι σε προχωρημένο στάδιο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στην τελική φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών έχουν προκριθεί η σουηδική Intrum, το αμερικανικό fund Carval και η νορβηγική B2Kapital.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται οφειλές από ανοιχτά ή τοκοχρεολυτικά καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, με μέσο χρόνο καθυστέρησης πάνω από οκτώ χρόνια, ενώ η μέση οφειλή είναι περί τις 6.000 ευρώ. Περίπου το 35% αυτών των δανείων είναι οφειλές μεταξύ 10.000 έως 20.000 ευρώ, το 19% οφειλές μεταξύ 5.000 έως 10.000 ευρώ και περίπου το 19% οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ. Ωστόσο, το 17,5% των οφειλετών χρωστά από 20.000 έως 30.000 ευρώ, ενώ ένα ποσοστό περίπου 10% οφείλει πάνω από 30.000 ευρώ.

Αντιστοίχως, οφειλές από μικρά επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια, που δεν συνοδεύονται με εξασφαλίσεις συγκεντρώνει το χαρτοφυλάκιο «Mercury» της Alpha Bank, για το οποίο οι δεσμευτικές προσφορές τοποθετούνται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Το πακέτο περιλαμβάνει 127.000 δάνεια που οφείλονται από 60.000 οφειλέτες, ενώ ο μέσος χρόνος καθυστέρησης είναι τα 4,5 χρόνια.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, συγκεντρώνει το πακέτο «Jupiter», που πωλεί επίσης η Alpha Bank, καθώς πρόκειται για το δεύτερο πακέτο δανείων με εξασφαλίσεις που πωλείται από συστημική τράπεζα, μετά το «Amoeba», που μεταβιβάστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς. Το «Jupiter» περιλαμβάνει 500 μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρών επιχειρήσεων, τα οποία φέρουν εξασφαλίσεις 1.700 ακίνητα (ξενοδοχειακά καταλύματα, κατοικίες, εμπορικά ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία). Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στάδιο της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών, ενδιαφέρον εκδήλωσαν 10 ξένα funds, μεταξύ των οποίων το LoneStar και το Apollo Centerbridge.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή