Η υπερπροσφορά κλινών, απειλή για τον τουρισμό

Η υπερπροσφορά κλινών, απειλή για τον τουρισμό

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο δυνατό σημείο μοιάζουν να έχουν φτάσει οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, καθώς ο διεθνής ανταγωνισμός αλλά και η καλπάζουσα προσφορά νέων δωματίων περιορίζουν τις τιμολογιακές δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων. Ηδη, οι υψηλές πληρότητες Ιουλίου και Αυγούστου κατέστησαν δυνατές μόνον εξαιτίας των εκπτώσεων και άλλων προσφορών στις οποίες οδηγήθηκαν οι ξενοδόχοι όταν διαπίστωσαν πως εκείνα τα δωμάτια που είχαν κρατήσει ελεύθερα για να πετύχουν υψηλότερες τιμές δεν γέμιζαν, αφού οι ξένοι tour operators άρχισαν να ξαναστέλνουν πελάτες στην κατά πολύ φθηνότερη Τουρκία. Αυτά εξηγούν στην «Κ» κορυφαία στελέχη μεγάλων ξένων τουριστικών ομίλων που φέρνουν εκατομμύρια τουριστών ετησίως.

Η χώρα δείχνει έτσι να έχει πιάσει το ζενίθ των εισπρακτικών δυνατοτήτων της με βάση τις υπάρχουσες υποδομές και ο κλάδος κινδυνεύει να εισέλθει σε ύφεση εάν ο πόλεμος προσφορών από την Τουρκία ή κάποιο απρόβλεπτο αρνητικό γεγονός ανακόψει τις ροές ξένων επισκεπτών, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Πόσο μεγάλη είναι η αύξηση της προσφοράς δωματίων στην Ελλάδα; Πολύ μεγάλη: το 2016 υπήρχαν 137.000 κλίνες στην κατηγορία πέντε αστέρων και ένα χρόνο μόλις μετά, το 2017, είχαν φτάσει τις 153.000 σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος. Για να γεμίσουν αυτά τα επιπλέον κρεβάτια απαιτούνται αλλά τρία εκατομμύρια τουρίστες υπολογίζουν οι αναλυτές. «Εχουμε πήξει στα χρυσά πόμολα» αναφέρει χαρακτηριστικά παράγοντας του κλάδου, ο οποίος εκτιμά πως με την υψηλή φορολόγηση που έχει επιβληθεί στον κλάδο, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα εάν μειωθούν οι αφίξεις.

Η υπερπροσφορά κλινών, απειλή για τον τουρισμό-1

Η χώρα δείχνει να έχει πιάσει το ζενίθ των εισπρακτικών δυνατοτήτων της με βάση τις υπάρχουσες υποδομές και ο κλάδος κινδυνεύει να εισέλθει σε ύφεση εάν ο πόλεμος προσφορών από την Τουρκία ή κάποιο απρόβλεπτο αρνητικό γεγονός ανακόψει τις ροές ξένων επισκεπτών.

Προ ολίγων ημερών, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, σχολιάζοντας σχετική μελέτη της Alpha Bank επανέλαβε πως: «Η μείωση του ΦΠΑ σε διαμονή – εστίαση – μεταφορές, θα προσελκύσει επενδύσεις, μπορεί να αυξήσει το μερίδιο αγοράς διεθνώς, αλλά το κυριότερο θα θωρακίσει την προσφορά σε μελλοντική αναστροφή της θετικής τάσης, που πιστεύω δεν είναι μακριά».

Η πορεία της δυναμικότητας των ξενοδοχείων (κλίνες ανά ξενοδοχείο) είναι σταθερά ανοδική την τελευταία δεκαετία: Τα ξενοδοχεία 5 αστέρων υπερτριπλασιάστηκαν από το 2004 και ανήλθαν σε 5,1% το 2017 του συνόλου των ξενοδοχείων, έναντι 1,6% το 2004. Συνολικά, τα ξενοδοχεία 5 αστέρων, 4 αστέρων και 3 αστέρων αποτελούσαν το 46,0% του συνόλου των ξενοδοχείων το 2017 από 30,3% το 2004. Τη μεγαλύτερη αύξηση ξενοδοχείων 5 αστέρων παρουσίασαν οι Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας και Ηπείρου αλλά και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που είναι η πρώτη σε αριθμό με ξενοδοχεία 5 αστέρων, έχοντας ξεπεράσει την Περιφέρεια της Κρήτης.

Με την τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων περιορισμένη λόγω υπερπροσφοράς και τον ανταγωνισμό από την Τουρκία, και όχι μόνον, αδυσώπητο, η μόνη επιλογή για να μπορέσουν να συνεχίσουν να μπορούν να εξυπηρετούν τις χρηματοδοτικές τους υποχρεώσεις οι επιχειρήσεις και να αναβαθμίσουν χαμηλότερων κατηγοριών καταλύματα σε τεσσάρων αστέρων (σ.σ. που εκτιμάται πως είναι και το πλέον προσοδοφόρο κομμάτι της αγοράς) είναι η μείωση των φορολογικών βαρών.

Συγκριτικά με τις κύριες ανταγωνίστριες χώρες στην Ελλάδα ο ΦΠΑ στον κλάδο των καταλυμάτων είναι αισθητά υψηλότερος, στερώντας από τη χώρα μας μέρος του ανταγωνιστικού της πλεονεκτήματος που είναι αμφίβολο αν μπορεί μεσοπρόθεσμα να αντισταθμισθεί από τα άλλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή