Νέα πτώση στο Χ.Α. λόγω διεθνών πιέσεων

Νέα πτώση στο Χ.Α. λόγω διεθνών πιέσεων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα εκτόξευση του τζίρου σημειώθηκε στο ελληνικό Χρηματιστήριο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ωστόσο και πάλι δεν αφορά κάποια δυναμική επιστροφή των επενδυτών αλλά στα νέα πακέτα που έγιναν στη μετοχή του ΟΤΕ. Κατά τα άλλα, οι έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο και ειδικά στην Εθνική Τράπεζα (-3,28%) δεν άφησαν τον Γενικό Δείκτη να «ξεφύγει» από την «απραξία» των 750-755 μονάδων, με τον «καθαρό» τζίρο πλην των πακέτων να κυμαίνεται στα γνωστά απαξιωτικά επίπεδα και τους αγοραστές να συνεχίζουν τις διακοπές τους. Ενας ΟΤΕ δεν φέρνει την άνοιξη στο Χ.Α., σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι εγχώριοι αναλυτές, περιγράφοντας τη χθεσινή συνεδρίαση

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,45%, στις 754,65 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,57%, στις 1.998,45 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,94%, στις 815,11 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,02 εκατ. ευρώ, με τα 43,7 εκατ., ωστόσο, να αφορούν στη μετοχή του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές τα πακέτα που αλλάζουν χέρια τις δύο τελευταίες μέρες στο ταμπλό, αφορούν τόσο τους ήδη υπάρχοντες μετόχους αλλά και νέους.

Οι συναλλακτικές προϋποθέσεις αλλά και οι αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος δεν αναμένεται να βοηθήσουν την ελληνική αγορά, σημειώνει η Κύκλος Χρηματιστηριακή. Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, οι αναταραχές στις αναδυόμενες αγορές που έχει προκαλέσει η κρίση που περνάει η Τουρκία με το νόμισμά της το οποίο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η επιστροφή των ανησυχιών σχετικά με την Ιταλία και οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις δημιουργούν ασταθές διεθνές κλίμα που δεν βοηθάει το ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο, ελλείψει εγχώριων καταλυτών, επηρεάζεται έντονα από το κλίμα στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, η επιδείνωση των ελληνικών ομολόγων, λόγω του διεθνούς αυτού κλίματος, δεν μπορεί να προσφέρει κάποιο στήριγμα, ενώ η σημερινή αξιολόγηση της Fitch (με την αγορά να έχει ήδη αποτιμήσει την αναβάθμιση) δεν αναμένεται να προκαλέσει κάποια «αφύπνιση» των ξένων χαρτοφυλακίων προς το Χ.Α. Κάπως έτσι θα κυλήσει και το υπόλοιπο του Αυγούστου, έστω και αν στις 20/8 η Ελλάδα εξέρχεται από τα μνημόνια, ωστόσο αυτό που έχει αρχίσει και δημιουργεί προβληματισμό στα χρηματιστηριακά γραφεία είναι το αν η θερινή ραστώνη γίνει… φθινοπωρινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή