Ηλεκτρονικά η πολεοδομική άδεια για τις κεραίες κινητής και ΜΜΕ

Ηλεκτρονικά η πολεοδομική άδεια για τις κεραίες κινητής και ΜΜΕ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο το «ξεμπλοκάρισμα» των αδειοδοτήσεων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο νόμου που υιοθετεί την ηλεκτρονική (πολεοδομική) αδειοδότηση των εγκαταστάσεων κεραιών κινητής. Η νομοθετική πρωτοβουλία προωθείται από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Eλλάδος (ΤΕΕ) και ουσιαστικά εντάσσει την ανάπτυξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών (ΗΣΟΑ). Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να επιτευχθεί η αποτελεσματικότητα της κρατικής γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα, η ένταξη των κεραιών κινητής στο νέο σύστημα αδειοδότησης θα δώσει ώθηση στην ολοκλήρωση της αδειοδότησης των υφιστάμενων κεραιών, πολλές εκ των οποίων λειτουργούν παράτυπα. Ο ίδιος επισημαίνει ότι με το νέο σύστημα θα μπορούσε μέσα σε έξι μήνες να αποσυμφορήσει τη διαδικασία που παρουσιάζει εμπλοκές, κυρίως στα πολεοδομικά γραφεία των ΟΤΑ. Η νέα ρύθμιση θα κάνει πιο δύσκολο το αποκαλούμενο «κατέβασμα» μιας κεραίας, δεδομένου ότι για κάθε καταγγελλόμενη πολεοδομική (και όχι μόνο) παράβαση, θα επιλαμβάνεται ο ελεγκτής Πολεοδομίας που επιλέγεται από το μητρώο και όχι από το τοπικό γραφείο της πολεοδομίας. Σύμφωνα με τον κ. Μαγκλάρα, η διαδικασία αυτή θα περιορίσει τις πιθανές αθέμιτες συναλλαγές, καθώς δεν θα είναι γνωστός εκ των προτέρων ο ελεγκτής που θα επιληφθεί της παράβασης. Από την άλλη πλευρά, η ρύθμιση θα επιβάλλει βαριά πρόστιμα στις εταιρείες που παρανομούν και τα οποία θα επιβάλλονται σε ημερήσια βάση. Δεν αποκλείεται το πρόστιμο να φτάσει τα 1.000 ευρώ ανά ημέρα. Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι ρυθμίσεις του νόμου δεν αφορούν αποκλειστικά τις εταιρείες κινητής, αλλά αφορούν και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος εκτιμά ότι το σχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη μείωσης του «ανεκτέλεστου» αριθμού αδειοδοτήσεων στην κινητή, αφενός μεν επειδή δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των δικτύων, αφετέρου επειδή επιβάλλεται από την έλευση της νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας (5G). Η νέα γενιά κινητών τηλεφώνων, που θα λειτουργήσει από το 2020 και μετά, αναμένεται να απαιτήσει διπλής ή ακόμη και τριπλής πυκνότητας δίκτυα. «Οι δοκιμαστικές εκπομπές (5G)», προσθέτει, «προγραμματίζεται να ξεκινήσουν κάποια στιγμή το φθινόπωρο του 2019, ενώ μέχρι το 2020 θα πρέπει έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση του σχετικού φάσματος συχνοτήτων».

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΕΚΤ, υπάρχουν 2.000 εκκρεμείς αιτήσεις αδειοδότησης κεραιών. Και με τον ρυθμό που αυτές ικανοποιούνται, θα απαιτηθούν δύο χρόνια για την αδειοδότηση. «Ακόμη και χωρίς τις καθυστερήσεις στις πολεοδομίες, ο ρυθμός ικανοποίησης των αιτήσεων (αδειοδότησης) δεν ξεπερνά τις εκατό ανά μήνα», αναφέρει. Σημειώνεται ότι η κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς (5G) θα απαιτήσει επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ και την ανάπτυξη ενός δικτύου με επιπλέον 12.000 έως 15.000 κεραίες στα επόμενα δέκα χρόνια. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τον υφιστάμενο αριθμό λειτουργουσών κεραιών κινητής που εκτιμάται σε 11.500.

Πάντως η ψήφιση του σχετικού νόμου για την ένταξη της αδειοδότησης των κεραιών κινητής στο σύστημα ΗΣΟΑ έχει «παγώσει» λόγω του φημολογούμενου ανασχηματισμού. Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, ενόψει της πιθανής αποχώρησης του κ. Νίκου Παππά από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, καθίσταται θέμα τάξης η κατάθεση του σχεδίου νόμου για τις κεραίες από το νέο υπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή