Θετικός στην περαιτέρω συγκέντρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών ο ΟΤΕ

Θετικός στην περαιτέρω συγκέντρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών ο ΟΤΕ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φυσιολογική εξέλιξη χαρακτηρίζει η διοίκηση του ΟΤΕ τη συγκέντρωση που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στην εγχώρια αγορά των τηλεπικοινωνιών. Κληθείς να σχολιάσει τις κινήσεις εξαγορών των Cyta και Forthnet, ο επικεφαλής των οικονομικών του ομίλου ΟΤΕ Mπάμπης Μαζαράκης ανέφερε προς τους αναλυτές ότι η εξαγορά της Cyta από τη Vodafone που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, αποτελεί κίνηση ορθολογικοποίησης της αγοράς καθώς αυτή μπορεί να αντέξει έναν συγκεκριμένο αριθμό παικτών.

«Βλέπουμε αυτή (την εξαγορά της Cyta) και τέτοιου είδους κινήσεις σαν ένα είδος εξορθολογισμού της αγοράς, δεδομένου ότι το μέγεθος της αγοράς υποστηρίζει συγκεκριμένο αριθμό παικτών. Και δεν προβλέπουμε καμία αναταραχή εξαιτίας αυτών των εξελίξεων», είπε ο κ. Μαζαράκης μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου του οργανισμού. Σχετικά με την πιθανή εξαγορά της Forthnet, το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΤΕ δεν θέλησε να τοποθετηθεί και σημείωσε μόνον ότι, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στο επίπεδο αυτό, ο όμιλος ΟΤΕ θα ενισχύει τα προϊόντα και τη (γεωγραφική) κάλυψη –κυρίως στον τομέα των δικτύων οπτικών ινών– με απώτερο στόχο να επιβιώνει ανεξαρτήτως των δυνάμεων που αναπτύσσονται στην αγορά.

Είναι η πρώτη φορά που ο ΟΤΕ τοποθετείται δημοσίως υπέρ της περαιτέρω συγκέντρωσης της αγοράς στις τηλεπικοινωνίες. Στο παρελθόν, τα στελέχη του απέφευγαν να τοποθετηθούν δεδομένου ότι οι κινήσεις αυτές αφορούσαν κυρίως τους ανταγωνιστές του και όχι τον ίδιο. Ωστόσο, καθώς η αγορά κινείται στη δεύτερη «γενιά» επενδύσεων, με την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών, όπου φάνηκε ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει το σύνολο των παικτών, αναπόφευκτα η αγορά θα συρρικνώνεται προς όφελος των μεγάλων, καθώς οι μικροί παίκτες χάνουν πελάτες και μερίδια.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους του ΟΤΕ, ο επικεφαλής χρηματοοικονομικών του ομίλου επιβεβαίωσε εκ νέου το επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο προβλέπει επενδύσεις 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα τα επόμενα τέσσερα χρόνια (περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως). Οι επενδύσεις αυτές θα επιτρέψουν στον όμιλο να καταστήσει διαθέσιμα σε περίπου 150.000 νοικοκυριά τα δίκτυα οπτικών ινών (home passed) το 2019 και σε 1 εκατ. νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2022. Οι συνολικές επενδύσεις (capex) για εφέτος αναμένονται στα 700 εκατ. ευρώ αν συμπεριληφθούν κι εκείνες της Αλβανίας και της Ρουμανίας.

Για την εθελουσία έξοδο που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2017, ο επικεφαλής οικονομικών του ομίλου ΟΤΕ είπε ότι σε αυτήν εντάχθηκαν 250 εργαζόμενοι και ότι το κόστος ανήλθε σε 33,4 εκατ. ευρώ. Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνει ο ΟΤΕ είναι περίπου 12 εκατ. ευρώ ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή