Στο 2006 επέστρεψε η φοροδοτική ικανότητα της κινητής τηλεφωνίας

Στο 2006 επέστρεψε η φοροδοτική ικανότητα της κινητής τηλεφωνίας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω στο 2006 επέστρεψε η κινητή τηλεφωνία σε ό,τι αφορά τη φοροδοτική ικανότητά της. Τα τέλη κινητής που κατέβαλαν πέρυσι οι τρεις επιχειρήσεις του κλάδου ανήλθαν σε 187 εκατ. ευρώ και είναι περίπου ίσα με εκείνα που είχαν καταβληθεί την περίοδο 2006-2007. Αντιστοιχούν στο 50% των καταβαλλόμενων τελών για το 2010 που είχαν επιτευχθεί χάρη στην υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας που είχε επιβληθεί τον Αύγουστο του 2009.

Ηταν η δεύτερη αύξηση στα τέλη κινητής που επέβαλε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Είχε προηγηθεί εκείνη του 2007, όταν ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης αποφάσισε οριζόντια φορολογία σε κάθε σύνδεση συμβολαίου κινητής τηλεφωνίας 10% επί της αξίας του λογαριασμού. Η απόφαση αυτή υπερδιπλασίασε τα καταβαλλόμενα τέλη από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και από 107 εκατ. ευρώ το 2006 ανήλθαν σε 230 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά.

Δύο χρόνια αργότερα, ο διάδοχος του υπουργού, Γιάννης Παπαθανασίου, επέκτεινε το μέτρο επιβάλλοντας τέλη κινητής κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού. Πλέον, το ειδικό τέλος της κινητής διαμορφωνόταν σε 12% έως 20% ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού. Επίσης, το ίδιο τέλος περιελάμβανε τις συνδέσεις Διαδικτύου μέσω κινητής που μέχρι τότε εξαιρούνταν, ενώ οριζόντια φορολογική υποχρέωση 12% επιβάρυνε και τις συνδέσεις καρτοκινητής, που επίσης εξαιρούνταν μέχρι τον Αύγουστο του 2009.

Η νέα αύξηση της φορολογίας διεύρυνε υπέρμετρα το συνολικά καταβαλλόμενο τέλος. Από 241 εκατ. ευρώ το 2008, το 2010 ξεπέρασε τα 375 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια χρονιά, τα έσοδα των τριών επιχειρήσεων κινητής Cosmote, Vodafone, Wind ανήλθαν σε 3,25 δισ. ευρώ. Ετσι, τα τέλη αντιστοιχούσαν στο 11,5% των ακαθάριστων εσόδων τους. Σημειώνεται ότι στο καταβαλλόμενο τέλος θα πρέπει να προστεθεί και ο ΦΠΑ, ο οποίος τότε υπολογιζόταν στο 19% της αξίας, ενώ πλέον σήμερα, μετά τις ανατιμήσεις του στο πλαίσιο των μνημονίων, ανέρχεται σε 24%.

Εκτοτε, το ύψος των καταβαλλόμενων τελών κινητής καταβαραθρώθηκε, καθώς η αγορά υποχώρησε σημαντικά, περισσότερο από 50% στη δεκαετία. Προς την κατεύθυνση αυτή σίγουρα συνέβαλε η κάμψη του εισοδήματος του μέσου Ελληνα, αλλά σίγουρα επηρέασε και η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας. Σύμφωνα με την Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), περίπου το 38% έως 48% ενός λογαριασμού κινητής αφορά σήμερα σε φόρους.

Πέρυσι, το ύψος του καταβαλλόμενου τέλους φάνηκε να ισορροπεί, σημειώνοντας οριακή μεταβολή (-0,1%) σε σχέση με το 2016. Το ίδιο παρουσιάζουν και τα στοιχεία του πρώτου 5μήνου του έτους 2018. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα τέλη κινητής για τους πρώτους πέντε μήνες ανήλθαν σε 84,16 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 2,7% σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2017. Η πορεία αυτή επιβεβαιώνει την ανάκαμψη των μεγεθών της κινητής τηλεφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή