Την παρέμβαση της κυβέρνησης για την απεργία της ΠΝΟ στις 3 Σεπτεμβρίου ζητεί ο ΣΕΤΕ

Την παρέμβαση της κυβέρνησης για την απεργία της ΠΝΟ στις 3 Σεπτεμβρίου ζητεί ο ΣΕΤΕ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απειλητικές διαστάσεις για τον ελληνικό τουρισμό και τη φήμη της χώρας ως κορυφαίου ταξιδιωτικού προορισμού προσλαμβάνει η απεργία που έχουν προκηρύξει για τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου οι ναυτεργάτες. Μάλιστα, η 24ωρη πανελλαδική απεργία την οποία ανακοίνωσε η ΠΝΟ ενδέχεται να παραταθεί καθώς οι συνδικαλιστές απειλούν με κλιμάκωση αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Επιστολή

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων απέστειλε χθες Τρίτη επιστολή προς την κυβέρνηση, με την οποία της ζητεί να παρέμβει για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη. Ειδικότερα, στην επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή και την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, με θέμα να αποφευχθεί ο αποκλεισμός πρόσβασης σε έναν σημαντικό αριθμό προορισμών, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, επισημαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα περισσότεροι από 3 εκατ. ξένοι τουρίστες. Πρόκειται για τον τρίτο σημαντικότερο μήνα σε επίπεδο διεθνών αφίξεων για τον ελληνικό προορισμό μετά τον Αύγουστο και τον Ιούλιο και με πολύ υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τον Ιούνιο. Eπίσης, σχεδόν το 10% επί του συνόλου των άμεσων τουριστικών εσόδων της χώρας, εισπράττεται τον Σεπτέμβριο.

Με ανακοίνωσή της την προηγούμενη εβδομάδα, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) γνωστοποίησε την απόφασή της για την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018, με προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ζητεί να καταβληθεί από τους υπουργούς κάθε δυνατή προσπάθεια παρέμβασης, προκειμένου να αποφευχθεί ο αποκλεισμός της πρόσβασης των ξένων επισκεπτών αλλά και των Ελλήνων, σε έναν σημαντικό αριθμό προορισμών της χώρας.

Σύμφωνα με την ΠΝΟ, η διοίκησή της κατέληξε στην απόφαση προκήρυξης απεργίας ύστερα από την αποτυχημένη, όπως ισχυρίζεται, έκβαση της συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ ΠΝΟ και Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) για την ανανέωση για το 2018 της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Αξιώσεις

Είναι χαρακτηριστικό όμως των μαξιμαλιστικών αξιώσεων των ναυτεργατών το γεγονός πως στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται και η «επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των τριών μνημονίων καθεστώς και η πλήρης εξαίρεση από τον κοινωνιοκτόνο Ν. 4387/16», η αναστολή του άρθρου 29 του Ν. 4150/2013 περί συνθέσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας, η «αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών», η επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες και άλλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή