Η τουρκική κρίση άφησε σημάδια στο Χ.Α.

Η τουρκική κρίση άφησε σημάδια στο Χ.Α.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαμηλά ημέρας και με σημαντικές απώλειες έκλεισε το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον τζίρο αρκετά αυξημένο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και τις ρευστοποιήσεις να εντείνονται στις τελικές δημοπρασίες ειδικά στις τράπεζες και σε πολλά blue chips. Δύο συνεδριάσεις πριν από την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, οι επενδυτές, αντί να συνωστίζονται στην πόρτα της ελληνικής αγοράς, επιλέγουν τη φυγή από αυτήν. Αυτή η εξέλιξη κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική από τους εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι το μεγαλύτερο χτύπημα από την τουρκική κρίση το δέχθηκε το Χ.Α. από οποιοδήποτε άλλο χρηματιστήριο, καθώς οι απώλειες από την περασμένη εβδομάδα που ξεκίνησαν οι τριγμοί ξεπερνούν το 7%. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι διεθνείς αγορές φαίνεται πως, προς το παρόν, ξεπέρασαν την τουρκική κρίση και βλέπουν υψηλότερα επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,74% στις 707,77 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,82%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,45%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,63 εκατ. ευρώ, αρκετά αυξημένος και πάνω από τον μέσον όρο του τελευταίου μήνα.

Με την αναβάθμιση της Fitch να πέρασε και να μην ακούμπησε, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το μόνο στήριγμα αυτή τη στιγμή στο Χ.Α. θα μπορούσε να έλθει από τα ομόλογα. Δυστυχώς, όμως, το κλίμα και στην αγορά ομολόγων παραμένει αρνητικό, παρά τις θετικές συστάσεις από τους επενδυτικούς οίκους. Οι αποδόσεις συνεχίζουν να κινούνται σε απαγορευτικά επίπεδα, με το 10ετές να ξεπερνά το 4,3%. Πάντως, η Societe Generale έδωσε αυτή την εβδομάδα ψήφο εμπιστοσύνης στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, σημειώνοντας ότι αποτελούν πιο ασφαλή επιλογή από τους ιταλικούς και ότι υπάρχει μακροπρόθεσμη αξία στην Ελλάδα. Το κλίμα παραμένει επιφυλακτικό, με τη μεταβλητότητα να είναι έντονη, και έτσι οι επενδυτές δεν φαίνεται να «ακούν» αυτή τη στιγμή τα όποια θετικά σχόλια των αναλυτών, αφού έχουν βάλει σκοπό να μειώσουν το ρίσκο τους από την Ελλάδα. Οπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η αδυναμία αντίδρασης κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης και η αρνητική εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, οδηγώντας στο σενάριο της περαιτέρω υποχώρησης ως πιθανότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή