Αυτή είναι η αρχή του τέλους για τη Folli Follie, εκτιμά ο επικεφαλής του QCM

Αυτή είναι η αρχή του τέλους για τη Folli Follie, εκτιμά ο επικεφαλής του QCM

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαίνεται ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους για τη Folli Follie, τονίζει σε δήλωσή του στην «Κ» ο Γκάμπριελ Γκρέγκο, επικεφαλής του QCM. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, μετά και την πρώτη καταγγελία δανειακής σύμβασης από πιστωτή του ελληνικού ομίλου που συνοδεύτηκε από κατάπτωση σχετικής εγγυητικής επιστολής της εισηγμένης αξίας 20 εκατ. ευρώ, ο κ. Γκρέγκο σημειώνει πως και οι άλλοι πιστωτές είναι πιθανό να ακολουθήσουν.

Το ερώτημα είναι, όπως επισημαίνει, εάν θα μπορέσει η Folli Follie να αποπληρώσει τα χρέη αυτά εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Ο μόνος τρόπος για να απαντήσει κανείς σε αυτήν την ερώτηση είναι να περιμένει τα αποτελέσματα της εγκληματολογικής αξιολόγησης (forensic evaluation) και της EY. Ωστόσο, σημειώνει, μπορούμε να κάνουμε μερικές εικασίες με βάση τις πληροφορίες που έχουμε ήδη στη διάθεσή μας:

• Τα συνολικά δάνεια, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, ανέρχονται σε περίπου 470 εκατ. ευρώ.

• Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα που εμφανίζονται στους ενοποιημένους ισολογισμούς του 2017 είναι 466 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου το ίδιο ποσό με τα δάνεια.

Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά τα επίσημα στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα, εφόσον η Folli Follie δεν είναι σε θέση να παράγει τις σχετικές καταστάσεις. Μια πιθανή προσέγγιση θα μπορούσε να είναι, προσθέτει ο κ. Γκρέγκο, να υποθέσουμε ότι τα μετρητά που βρίσκονται στην FFGS (θυγατρική της Folli Follie στην Ασία) είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτα και της δίνουν μηδενική αξία. Ταυτόχρονα, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι μπορεί να υπάρχουν μετρητά που κρατούνται αλλού. Δεδομένου ότι έχουμε τα στοιχεία των ταμειακών διαθεσίμων της FFGS (261 εκατ. ευρώ), προκύπτει ότι τα μη ασιατικά ταμειακά διαθέσιμα θα ανέρχονταν σε 204 εκατ. (= 466-261). Δεδομένου ότι το χρέος είναι 470 εκατ. ευρώ, προκύπτει ότι από την εταιρεία λείπουν περίπου 266 εκατ. ευρώ. Οι διαπραγματεύσιμοι τίτλοι στον ισολογισμό της Folli Follie (π.χ. μετοχές της Dufry) θα ήταν ανεπαρκείς για να καλύψουν το κενό, καθώς ανέρχονταν περίπου στα 200 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017 (οι μετοχές της Dufry έχουν υποχωρήσει κατά 25% περίπου το τελευταίο έτος).

Επομένως, σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς, η Folli Follie δεν θα ήταν σε θέση να εξοφλήσει άμεσα τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Ποιες θα είναι οι εναλλακτικές επιλογές:

1. Μια συνολική ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie (συμπεριλαμβανομένων των μη ρευστών περιουσιακών στοιχείων, όπως το μερίδιό της στην Attica ή στη Links of London, για παράδειγμα).

2. Κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους που θα επέτρεπε στη Folli Follie να αποπληρώσει τα χρέη της σταδιακά.

Η δεύτερη επιλογή είναι μάλλον απίθανο να υλοποιηθεί, αφού η εταιρεία αιμορραγεί και με κάθε επιπλέον μήνα λειτουργίας η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί, δεν θα βελτιωθεί.

Με βάση τα παραπάνω, εάν αυτές οι υποθέσεις είναι σωστές, είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε μελλοντικά σενάρια όπου η Folli Follie τελικά θα επιβιώσει σε αυτήν τη φάση ως μια ολόκληρη εταιρεία, καταλήγει ο κ. Γκρέγκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή