Το Χ.Α. ενώπιον πολύ ισχυρών προκλήσεων

Το Χ.Α. ενώπιον πολύ ισχυρών προκλήσεων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι οι προσδοκίες στην αρχή της συνεδρίασης ήταν υψηλές, μετά και τις ισχυρές ρευστοποιήσεις της Πέμπτης, με τον Γενικό Δείκτη λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι να φτάνει έως και το +2,30%, την τελευταία ώρα οι νέες πιέσεις που ασκήθηκαν στις τράπεζες σχεδόν εκμηδένισαν την αντίδραση, ενώ έφτασαν να απειλούν την αγορά ακόμη και με απώλειες. Τα αρνητικά πρόσημα των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και οι έντονες αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές μετά τη νέα πτώση της τουρκικής λίρας δεν άφησαν το ευάλωτο Χ.Α. να αυτονομηθεί και να καλύψει μέρος των ισχυρών απωλειών της τελευταίας εβδομάδας.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,36%, στις 710,35 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης με άνοδο 0,40%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης με πτώση 1,60%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,2 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 4,49%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης μειώθηκε κατά 10,68%.

Η συνέχιση της επιδείνωσης στα ομόλογα δεν βοηθάει το Χ.Α. να κινηθεί ανοδικά. Οι αναταραχές που προκάλεσαν η Τουρκία και η Ιταλία έφεραν την απόδοση του 10ετούς πάνω από το 4,3%, ενώ την Παρασκευή το spread ξεπέρασε τις 400 μονάδες βάσης, αγγίζοντας τις 404 μ.β., καθώς η νέα πτώση της λίρας άσκησε εκ νέου πίεση στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας.

Οπως σημειώνει η Κύκλος Χρηματιστηριακή, παρά την αβεβαιότητα για τα όσα θα συμβούν στην ελληνική οικονομία μετά την 20ή Αυγούστου, οπότε λήγει η ισχύς των μνημονίων, η στάση «γενικευμένου πωλητή» στο Χ.Α. από την πλευρά των θεσμικών επενδυτών εξωτερικού περιέχει στοιχεία υπερβολής. Εύλογα λειτούργησαν τα αντανακλαστικά των αγοραστών, καθώς τα επίπεδα των 700 μονάδων συνιστούν ισχυρό επίπεδο στήριξης.

Ωστόσο, το ότι η αγορά δεν κατάφερε να διατηρήσει την αρχική ισχυρή αντίδραση της Παρασκευής και περιορίστηκε πάλι σε μικρά κέρδη, δημιουργεί προβληματισμό για το κατά πόσον το Χ.Α. θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το αμέσως επόμενο διάστημα, το οποίο τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ιταλία αναμένεται να είναι κρίσιμο. Το ότι η έξοδος από το μνημόνιο βρίσκει τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σχεδόν 13% από τις αρχές του έτους, με σημαντικό μέρος των απωλειών να σημειώνονται λίγο πριν από το τέλος του προγράμματος διάσωσης, σίγουρα δεν δίνει περιθώριο για… μεγάλες προσδοκίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή