Υποτονική αντίδραση, χαμηλός τζίρος

Υποτονική αντίδραση, χαμηλός τζίρος

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για άλλη μία φορά η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν απογοητευτική, ειδικά τη στιγμή που η συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν και η τελευταία «εντός μνημονίου». Ο Γενικός Δείκτης, παρότι ξέφυγε ανοδικά στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης, εν συνεχεία άρχισε να χάνει έδαφος, να παραδίδεται στους όποιους πωλητές έχουν απομείνει στην αγορά και να κλείνει με οριακά κέρδη. Το έργο το έχουμε ξαναδεί αρκετές φορές και μάλιστα το είδαμε να παίζεται και την περασμένη εβδομάδα. Το αποτέλεσμα; Το Χ.Α παραμένει «εγκλωβισμένο» κοντά στα χαμηλά έτους, στην πλήρη απουσία ξένων χαρτοφυλακίων και αγοραστών και στην εξαιρετικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, γεγονός που δεν δημιουργεί μεγάλες ελπίδες για τη συνέχεια, ενώ οι αναταραχές στην Τουρκία συνεχίζονται.

Η υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας από τους οίκους S&P και Moody’s συμπίπτει με την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το μνημόνιο και την είσοδό της σε νέα φάση, με σοβαρές δυσκολίες σε σχέση με την επιθυμητή επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, σημειώνει η Κύκλος Χρηματιστηριακή.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,32%, στις 712,61 μονάδες, ενώ κινήθηκε έως και τις 722,07 μονάδες και το +1,65%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,54%, στις 1.887,41 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,35%, στις 715,68 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα και στα 27 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας στην οδό της υποτονικότητας που μας έχει συνηθίσει εδώ και εβδομάδες.

Επισήμως βρισκόμαστε εκτός προγράμματος, ακολουθώντας τον δρόμο άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως σχολιάζει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδύσεων της Merit. Η πορεία μας στο εξής, όπως προσθέτει, θα αποτελεί συνάρτηση της αξιοπιστίας μας και της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία μόνο μέσω αύξησης των επενδύσεων μπορεί να αναπτυχθεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Φυσικά, σε κάθε περίπτωση το διεθνές κλίμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. «Δεν έχει αλλάξει η άποψή μας για την εικόνα του Γενικού Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου, ο οποίος δύσκολα υπό τις τρέχουσες συνθήκες μπορεί να κινηθεί υψηλότερα των 750 μονάδων. Τα πρώτα κρίσιμα σημεία στήριξης εντοπίζονται στην περιοχή των 700 – 680 μονάδων», επισημαίνει ο κ. Καυκάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή