Τελωνειακό «μπλόκο» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Τελωνειακό «μπλόκο» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον εντονότατο προβληματισμό τους για την πορεία των εξαγωγών της Βορείου Ελλάδος διατυπώνουν στην «Κ» κορυφαίοι φορείς της συμπρωτεύουσας, μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφασης της ΑΑΔΕ με την οποία καταργείται η τρίτη βάρδια του τελωνείου στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει πως πλέον και επισήμως το τελωνείο παύει να είναι εικοσιτετραώρου λειτουργίας με αυτονόητο αποτέλεσμα την έγερση σημαντικών εμποδίων στην ομαλή διεκπεραίωση των εξαγωγών. Πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων όμως αναφέρουν πως η λειτουργία της τελωνειακής υπηρεσίας του λιμανιού συνεχίζεται κανονικά και επιπλέον προσθέτουν ότι «η απόφαση αυτή θα επαναξιολογηθεί όταν υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα για την πρόοδο των δρομολογούμενων επενδύσεων από τον επενδυτή με τον οποίο η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε συνεχή και άμεση επικοινωνία». Ακόμη σημειώνουν πως είναι δυνατή η νυχτερινή εκτελώνιση με ίδια έξοδα των ενδιαφερομένων.

Κύκλοι της αγοράς πάντως αναφέρουν πως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι πρωτίστως εξαγωγικό και μάλιστα όχι μόνον για Ελληνες επιχειρηματίες αλλά και γειτονικών χωρών, που το προτιμούν ενίοτε από το Δυρράχιο της Αλβανίας, το Μπαρ του Μαυροβουνίου και το Μπουργκάς της Βουλγαρίας. Αν και ήδη εδώ και έναν περίπου χρόνο οι τελωνειακοί απείχαν από την τρίτη νυχτερινή βάρδια, υπήρχαν προσδοκίες πως το ζήτημα θα λυνόταν.

Αντιθέτως τώρα με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε τον Δεκαπενταύγουστο ο επιχειρηματικός κόσμος της Θεσσαλονίκης αιφνιδιάζεται, καθώς ρητά προβλέπεται ότι «Το Α΄ Τελωνείο εισαγωγών-εξαγωγών Θεσσαλονίκης λειτουργεί με ωράριο για τη διεκπεραίωση τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων, από Δευτέρα έως και Παρασκευή 07.30-19.00, και οι προβλεπόμενες διατυπώσεις εξόδου των εμπορευμάτων (είσοδος στην Ελεύθερη Ζώνη) πραγματοποιούνται καθημερινά (Δευτέρα έως Κυριακή) από 06.00 έως 22.00». Αποφασίστηκε δε επίσης ότι «εκτός των ανωτέρω ημερών και ωρών λειτουργίας του τελωνείου, η διεκπεραίωση τελωνειακών εργασιών πραγματοποιείται κατόπιν σχετικής αίτησης, με δαπάνες και έξοδα του αιτούντος».

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) κάνει λόγο για αιφνιδιαστική και λίαν αρνητική εξέλιξη, η οποία κινείται σε αντίστροφη κατεύθυνση με τις απαιτήσεις της οικονομίας και χαρακτηρίζει αδιανόητο ένα λιμάνι εξόχως εξαγωγικό με Ελεύθερη Ζώνη και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κλείνει ουσιαστικά για 12 και πλέον ώρες κάθε μέρα.

«Θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι Ελεύθερη Ζώνη δεν υφίσταται με συντεχνιακή λογική και οι αρμόδιοι να αποφασίσουν αν θα είναι με την ανοιχτή οικονομία, την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια ή με τα συνδικάτα, τον κρατικισμό και τον δημοσιοϋπαλληλισμό», προσθέτει ο ΣΕΒΕ. Από την πλευρά του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει πως «υπονομεύεται η αναπτυξιακή προοπτική του λιμανιού της Θεσσαλονίκης».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης και της Ομοσπονδίας Ναυτικών Πρακτόρων Ελλάδος, Βασίλης Καμπάκης, μιλάει για καίριο πλήγμα στη λειτουργία της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Από την πλευρά του ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει θέσει το ζήτημα επιτακτικά από τότε που ιδιωτικοποιήθηκε προς όλους τους εμπλεκομένους, επιχειρεί προσώρας να διευκολύνει τις ροές των φορτίων με διαχειριστικές κινήσεις που του επιτρέπουν οι δυνατότητές του: έχει προσανατολίσει τη νυχτερινή του λειτουργία κυρίως στην εκφόρτωση των πλοίων που έρχονται και τη φόρτωση όσων εμπορευματοκιβωτίων έχουν μπει στον χώρο του από το πρωί και την πρωινή λειτουργία του στην ταχύτερη δυνατή φόρτωση των εισερχόμενων εμπορευματοκιβωτίων. Η λύση αυτή λειτουργεί προσώρας, αναφέρουν πράκτορες μεγάλων εταιρειών, πλην όμως δεν επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη της διακίνησης του εμπορίου.

«Χτύπημα» στους εξαγωγείς

«Οι Ελληνες εξαγωγείς προκειμένου να είναι διεθνώς ανταγωνιστικοί, δεδομένων και των υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων, δίνουν μεγάλη σημαία στην ταχύτητα και τη συνέπεια των χρόνων παράδοσης. Με το λιμάνι χωρίς τελωνείο για 12 ώρες κάθε μέρα η προσπάθεια αυτή υπονομεύεται», εξηγούν στην «Κ» πηγές από τη Θεσσαλονίκη. Νωρίτερα φέτος, όταν το πρόβλημα είχε γιγαντωθεί πριν από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, μεγάλες ναυτιλιακές που πραγματοποιούν τακτικά κυκλικά δρομολόγια με ενδιάμεση στάση τον ΟΛΘ, όπως η CMA, η MSC, η ZIM και άλλες, είχαν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δρομολογίων τους για να αποφύγουν τις μεγάλες καθυστερήσεις των πλοίων τους μέχρι την ολοκλήρωση της φορτοεκφόρτωσης. Κάποιες από αυτές τις εταιρείες είχαν μάλιστα προχωρήσει και στην επιβολή «Εκτακτου Επίναυλου Συμφόρησης Λιμένος» (PCS) για την εισαγωγή και εξαγωγή στον λιμένα της Θεσσαλονίκης, επιβαρύνοντας με 160 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών το κόστος μεταφοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή