Πώς ενεπλάκη η Fosun στη Folli Follie

Πώς ενεπλάκη η Fosun στη Folli Follie

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη γοητεία που άσκησαν στο παρελθόν τα προϊόντα της εταιρείας Folli Follie στη σύζυγο του ιδρυτή της Fosun International, Γκούο Γκουανγκτσάνγκ, η επένδυση του τελευταίου στην εταιρεία αποδείχθηκε τελικά μια όχι και τόσο καλή επιλογή.

Αυτό σχολιάζει σε σχετικό της δημοσίευμα η Hong Kong Economic Journal (HKEJ), αναφέροντας μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς ότι ο κ. Γκουανγκτσάνγκ, του οποίου ο επενδυτικός όμιλος έχει την έδρα του στη Σαγκάη, δεν εξέτασε επαρκώς την εταιρεία πριν προβεί σε οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση. Είναι ενδεικτικό πως η Folli Follie διετείνετο ότι είχε σημείο πώλησης στο Terminal 3 του αεροδρομίου Χονγκιάο της Σαγκάης, όταν στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καν Terminal 3 στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ιδέα για την επένδυση εμπνεύστηκε ο ιδρυτής της Fosun έπειτα από ένα ταξίδι που έκανε ο ίδιος με τη γυναίκα του στο Χονγκ Κονγκ το 2010. Εκείνη, εντυπωσιάστηκε από την ποιότητα και την τιμή των τσαντών της Folli Follie, με αποτέλεσμα να παρακινήσει τον σύζυγό της να εξετάσει την εταιρεία.

Υστερα εκείνος κατέληξε ότι μία συμφωνία με τη Folli Follie θα μπορούσε να αποτελέσει καλή επένδυση, δεδομένου ότι μία από τις βασικές επενδυτικές στρατηγικές του κ. Γκουανγκτσάνγκ είναι η αγορά εταιρειών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Ο ίδιος λοιπόν θεώρησε ότι η Folli Follie πληρούσε το συγκεκριμένο κριτήριο, εκτιμώντας ότι οι εγχώριοι καταναλωτές θα στρέφονταν όλο και περισσότερο σε πολυτελή προϊόντα σε περίπτωση που αύξαναν το εισόδημά τους.

Επίσης, είχε την προσδοκία να βοηθήσει τη Folli Follie να επεκταθεί στην αγορά της κινεζικής ενδοχώρας, αξιοποιώντας τις γνώσεις που έχει ο ίδιος γύρω από τη διαμόρφωση της τοπικής αγοράς. Εξάλλου, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα «η Folli Follie πράγματι εμφάνιζε καλές επιδόσεις για αρκετό χρονικό διάστημα».

Ειδικότερα, ανακοίνωσε έσοδα 1,42 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, αυξημένα κατά 78% σε σύγκριση με το 2012, ενώ στην περιοχή της Ασίας τα έσοδα αυξήθηκαν και διαμορφώθηκαν στα 928 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 65% των συνολικών πωλήσεων. Επιπλέον, η HKEJ αναφέρει ότι η χρηματιστηριακή της αξία στις αρχές του τρέχοντος έτους ανήλθε στο 1,3 δισ. ευρώ με την τιμή της μετοχής να αγγίζει τα 20 ευρώ, κινούμενη σε υψηλότερα επίπεδα από τα 13 ευρώ που είχε διαθέσει η Fosun το 2011 για να προχωρήσει στην αγορά του μεριδίου της. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω στοιχεία, η επένδυση του κ. Γκουανγκτσάνγκ φαινόταν ικανοποιητική, με τον ίδιο να χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Folli Follie για να αναδείξει την επιτυχία της στρατηγικής του.

Ωστόσο τον Μάιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αμερικανικό fund QCM ανακάλυψε πως η εταιρεία ίσως διαθέτει τα μισά από τα καταστήματα που αναφέρονταν στην τελευταία ετήσια οικονομική της έκθεση, αμφισβητώντας παράλληλα τα στοιχεία των πωλήσεων, των κερδών αλλά και των ταμειακών της διαθεσίμων. Η έκθεση αυτή λοιπόν πυροδότησε ένα μαζικό sell off στις μετοχές της Folli Follie, μολονότι η Fosun εν μέσω κυκλώνα αποφάσισε να ενισχύσει το μερίδιό της στο 16,4% ως ένδειξη εμπιστοσύνης προς την εταιρεία. Παρότι όμως η ελληνική εταιρεία αρνήθηκε τις αιτιάσεις, δεν μπόρεσε να αντικρούσει τις κατηγορίες και να παράσχει τις απαραίτητες αποδείξεις, με αποτέλεσμα η μετοχή της να κάνει βουτιά 70% μέσα σε δύο εβδομάδες στα 4,8 ευρώ. Γι’ αυτό και πρόκειται για ένα «πικρό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η HKEJ, «μάθημα» που έλαβε ο κ. Γκουανγκτσάνγκ με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή