Νέος γύρος επαφών με τους Κινέζους για την Εθνική Ασφαλιστική

Νέος γύρος επαφών με τους Κινέζους για την Εθνική Ασφαλιστική

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος γύρος διαβουλεύσεων για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ξεκίνησε χθες, μετά τη συνάντηση που είχε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς με τον επικεφαλής της Gongbao, Wong Ching, που επισκέφθηκε την Αθήνα για αυτόν τον σκοπό.

Ο κινεζικός όμιλος Gongbao υπήρξε ο μοναδικός ενδιαφερόμενος για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά στις αρχές Ιουνίου, μετά την αιφνίδια αποχώρηση του βασικού διεκδικητή, της κινεζικής Fosun, που δεν υπέβαλε προσφορά στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου του διαγωνισμού. Η προσφορά της Gongbao ανέρχεται σε 676 εκατ. ευρώ και αφορά το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η πώληση της οποίας αποτελεί δέσμευση του ομίλου της ΕΤΕ στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ομίλου. Από την πλευρά του ο κινεζικός όμιλος Gongbao εμφανίζεται να κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του για την Εθνική Ασφαλιστική, έχοντας όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ομίλου «άμεσα διαθέσιμα» τα κεφάλαια για την εξαγορά της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου ο επικεφαλής της Gongbao εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την εξέλιξη της εξαγοράς της ασφαλιστικής, αν και παραδέχθηκε ότι η διαδικασία εξελίσσεται αργά, αλλά ομαλά. Ο κ. Wong απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες της συνάντησης με τον κ. Μυλωνά, αλλά και να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πορεία του διαγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της τράπεζας σε ανακοίνωσή της αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω Χρηματιστηρίου. Η ανακοίνωση ερμηνεύθηκε ως απόρριψη της μιας και μοναδικής κινεζικής προσφοράς, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα η πρόταση της Gongbao να έχει επισήμως απορριφθεί ως μη ικανοποιητική. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 8 Ιουνίου, οπότε και υποβλήθηκε η προσφορά της Gongbao, υπήρξε ανταλλαγή στοιχείων που αφορούσαν την οικονομική επιφάνεια του κινεζικού ομίλου, που σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της, έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει με ίδια κεφάλαια την εξαγορά. Να σημειωθεί ότι η Gongbao αποτελεί μια holding εταιρεία με συμμετοχές σε χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, κυρίως τράπεζες, και η επένδυση στη χώρα μας μέσω της Εθνικής Ασφαλιστικής συνιστά την πρώτη προσπάθεια επέκτασης των δραστηριοτήτων της στη Δύση. Σύμφωνα με πηγές του ομίλου Gongbao μεταξύ των επενδύσεων που έχει στην Κίνα είναι η συμμετοχή του σε τράπεζες όπως η Huishang Bank, η Maanshan Rural Commercial Bank, η Anhui Tianchang Rural Commercial Bank, η Anhui Changfeng Keyuan Town Bank, η Anhui Fengyang Limin Town Bank και η Bank of Changsha.

Η Εθνική Τράπεζα επιδιώκει να διασφαλίσει τόσο την ύπαρξη των απαιτούμενων κεφαλαίων προκειμένου να αποφύγει μια νέα αποτυχία του διαγωνισμού τύπου Exin, αλλά και το γεγονός ότι η προέλευση των κεφαλαίων είναι συμβατή με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού πλαισίου για την καταλληλότητα των μετόχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή