Προσδοκίες για εισροές ξένων κεφαλαίων στο Χ.Α.

Προσδοκίες για εισροές ξένων κεφαλαίων στο Χ.Α.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εισροές μέσω… Πολωνίας και Τουρκίας αλλά και στο πρώτο… μεταμνημονιακό roadshow που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο «ποντάρει» το ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο βιώνει το τελευταίο διάστημα την απόλυτη απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος αλλά και την πλήρη καθίζηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, παρά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Με το σενάριο μιας νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές να έχει μπει βαθιά στο συρτάρι μέχρι νεωτέρας –και σίγουρα για κάποιους μήνες μέχρι να υπάρξει σταθεροποίηση στο διεθνές κλίμα από τους κλυδωνισμούς που προκαλούν ακόμα η νομισματική κρίση στην Τουρκία αλλά και η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία– η ελληνική αγορά θέτει ως «σταθμούς» για το βραχυπρόθεσμο διάστημα τόσο την αναθεώρηση των δεικτών του FTSE όσο και τις νέες επαφές των ελληνικών εισηγμένων με διεθνείς επενδυτές στο πλαίσιο του roadshow του ελληνικού Χρηματιστηρίου (13ο ATHEX Greek Roadshow), το οποίο θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις 19-20 Σεπτεμβρίου, έναν ακριβώς μήνα μετά την επίσημη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης. Αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα είναι και ένα πρώτο τεστ των διαθέσεων των ξένων επενδυτών στο νέο καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας.

Το roadshow, στο οποίο θα συμμετάσχουν 31 εισηγμένες, έρχεται έπειτα από ένα αρκετά δύσκολο καλοκαίρι για την ελληνική αγορά, της οποίας η εικόνα δεν συνάδει με αυτήν μιας χώρας που βγήκε από την εποχή των μνημονίων, ενώ παίρνει τη σκυτάλη από το roadshow που διεξήχθη στις ΗΠΑ στις αρχές Ιουνίου και στο οποίο το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα δεν ήταν ιδιαίτερα θερμό. Ετσι, αποτελεί ένα σημαντικό «στοίχημα» τόσο για το Χ.Α. όσο και για τις ίδιες τις εισηγμένες, οι οποίες συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τις ανοιχτές πληγές που έχει αφήσει η υπόθεση της Folli Follie στην αξιοπιστία της αγοράς.

Η αναθεώρηση των δεικτών του FTSE, η οποία τίθεται σε ισχύ στις 24 Σεπτεμβρίου, δημιουργεί επίσης προσδοκίες για ενίσχυση του ενδιαφέροντος στην ελληνική αγορά, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να επωφεληθεί από τις εισροές ξένων χαρτοφυλακίων. Η αγορά της Πολωνίας, η οποία έχει στάθμιση 19,25% στον δείκτη FTSE Emerging Europe All Cap, αναβαθμίζεται στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών από αυτήν των αναπτυσσόμενων και αυτό δημιουργεί προσδοκίες ότι η Ελλάδα (με στάθμιση 6,08%) θα είναι μεταξύ των αγορών που θα ωφεληθούν από τις ροές των funds που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές και θα αντικαταστήσουν τις «πολωνικές θέσεις» με άλλους τίτλους, μεταξύ άλλων και ελληνικούς. Παράλληλα θα βελτιωθεί η βαρύτητα της χώρας μας στον FTSE Emerging Europe All Cap, με τις ελληνικές εισηγμένες που συμμετέχουν στον δείκτη να αυξάνονται σε 25 από 22 με την προσθήκη της Lamda Development, της Τέρνα Ενεργειακή και της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Επίσης, υπάρχουν προσδοκίες ότι οι ελληνικές εταιρείες θα επωφεληθούν και από τις ροές κεφαλαίων αρκετών funds τα οποία αποχωρούν από την αγορά της Τουρκίας, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι οι ανησυχίες που έστειλαν την τουρκική λίρα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ νωρίτερα αυτόν τον μήνα παραμένουν σε ισχύ. Η αύξηση των εισροών αποτελεί αυτό το διάστημα την απόλυτη προτεραιότητα για το ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς ο τζίρος κινείται εδώ και μήνες σε απαξιωτικά επίπεδα, υπογραμμίζοντας τη ρηχότητα της αγοράς και εμποδίζοντας τον Γενικό Δείκτη να σημειώσει διατηρήσιμη άνοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή