Κόντρα Ελλάκτωρ – ΤΕΡΝΑ για σιδηροδρομικό έργο

Κόντρα Ελλάκτωρ – ΤΕΡΝΑ για σιδηροδρομικό έργο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να εκδικαστεί η προσφυγή που έχει καταθέσει η ΤΕΡΝΑ προκειμένου να κατακυρωθεί υπέρ αυτής ο διαγωνισμός για το έργο ηλεκτροκίνησης της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο – Ροδοδάφνη (Αίγιο), για το οποίο ερίζει με την Ακτωρ ΑΤΕ. Πρόκειται για έργο ύψους 83 εκατ. ευρώ, στο οποίο αρχικά μειοδότησε η «Ακτωρ» του ομίλου Ελλάκτωρ, με δεύτερη την ΤΕΡΝΑ, το οριστικό αποτέλεσμα του οποίου δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, καθώς οι δύο πλευρές έχουν επιδοθεί σε μια άτυπη διελκυστίνδα για το ποια θα αναδειχθεί προσωρινή μειοδότρια.

Η «Ακτωρ» είχε προσφέρει έκπτωση της τάξεως του 53,83%, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί προσωρινή μειοδότρια. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε προσφέρει έκπτωση 46,68% (περίπου 5 εκατ. ευρώ περισσότερα), ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η προσφορά της κοινοπραξίας των εταιρειών Alstom-Σιδηροδρομικά Εργα ΑΤΕ. Στη συνέχεια όμως η επιτροπή του διαγωνισμού και το Δ.Σ. της αναθέτουσας αρχής, δηλαδή της ΕΡΓΟΣΕ, έκριναν ότι από τον φάκελο που κατέθεσε η «Ακτωρ», προέκυπτε εύλογος αποκλεισμός. Συγκεκριμένα, τα πιστοποιητικά επάρκειας που προσκόμισε η «Ακτωρ» απορρίφθηκαν από την επιτροπή του διαγωνισμού της ΕΡΓΟΣΕ, καθώς σύμφωνα με το σχετικό σκεπτικό δεν πιστοποιείται εμπειρία υποσταθμού έλξης, αντίστοιχη της ζητούμενης από τους όρους του διαγωνισμού. Η εν λόγω εξέλιξη είχε προκαλέσει εντύπωση, δεδομένου του μεγέθους της «Ακτωρ», αλλά και επειδή θα σήμαινε παράλληλα και την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής, ύψους 1,34 εκατ. ευρώ, η οποία θα έπρεπε να επιστραφεί στην τράπεζα.

Σημειωτέον δε ότι εκείνη την περίοδο σοβούσε η ενδοομιλική κρίση στην «Ελλάκτωρ». Η «Ακτωρ» κατέθεσε, όπως αναμενόταν, προσφυγή και δικαιώθηκε. Ωστόσο, η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ έχει αντιδράσει έντονα στην εν λόγω εξέλιξη, εκτιμώντας προφανώς ότι εφόσον μια εταιρεία κρίνεται ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία για να αναλάβει ένα έργο, θα πρέπει να είναι κάτι οριστικό και όχι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ή ακόμα και συναλλαγής. Κατά πληροφορίες, το έργο επέστρεψε στην «Ακτωρ» μετά την αλλαγή της άποψης ενός εκ των μελών του Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ, και ενώ τόσο ο πρόεδρος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος διατήρησαν την αρχική τους απόφαση. Ετσι, το έργο επιστρέφει στην «Ακτωρ» με οριακή πλειοψηφία 4-3. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα η εταιρεία δεν έχει ανακηρυχθεί προσωρινή μειοδότρια, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Σημειωτέον δε ότι οι δύο όμιλοι, παρά τη διαμάχη τους στο συγκεκριμένο έργο, έχουν συμμαχήσει σε έναν άλλο διαγωνισμό και συγκεκριμένα στην εργολαβία-«σκούπα» της Αμβρακίας Οδού, στην οποία έχουν καταθέσει την καλύτερη προσφορά, με έκπτωση 49,85%.

Το κόστος του έργου είναι 83,08 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ ή 67 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Ο χρόνος διάρκειας της σύμβασης είναι 30 μήνες (χωρίς δικαίωμα παράτασης), πράγμα που σημαίνει πως αν το έργο υπογραφεί και ξεκινήσει μέσα στο 2018 θα προλάβει να ολοκληρωθεί το 2021. Στο έργο συμπεριλαμβάνεται και περίοδος 36 μηνών συντήρησης της ηλεκτροκίνησης μετά το πέρας των κατασκευών. Με την ολοκλήρωση των έργων, τα σύγχρονα ηλεκτροκίνητα τρένα που θα χρησιμοποιηθούν, θα μπορούν να κινούνται σε διπλές γραμμές με ταχύτητες που φτάνουν μέχρι και τα 200 χλμ./ώρα, μειώνοντας σημαντικά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Πάτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή