Θέτει όρους για συμμετοχή στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής ο Elia

Θέτει όρους για συμμετοχή στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής ο Elia

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως προαπαιτούμενο για τη μετοχική συμμετοχή του στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής βλέπει ο διαχειριστής συστήματος του Βελγίου Εlia την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Εuroasia Interconnector. Αυτό τουλάχιστον μεταφέρει μέσω της επίσημης ανακοίνωσής του ο ΑΔΜΗΕ, μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο επικεφαλής της εταιρείας Μανούσος Μανουσάκης με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Elia Κρις Πίτερς.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Πίτερς «διευκρίνισε ότι εφόσον δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Euroasia Interconnector, δεν προχωρεί η διαδικασία επιμελούς ελέγχου (due diligence) στον Εuroasia Interconnector. Κάτι που αποτελεί προφανώς προαπαιτούμενο για να διερευνήσει ο Elia την πιθανότητα μετοχικής συμμετοχής του στην κυπριακών συμφερόντων εταιρεία, που είναι ο φορέας προώθησης του Εργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ».

Ο διευθύνων σύμβουλος της βελγικής εταιρείας δήλωσε, επίσης, ότι θεωρεί δεδομένο τον έλεγχο από τον ΑΔΜΗΕ της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής μόλις αυτή ολοκληρωθεί, στο μέτρο που αποτελεί κομβικό μέρος του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι εάν υπήρχε αντίστοιχη διακρατική ηλεκτρική διασύνδεση PCI, τμήμα της οποίας αφορούσε μόνο το σύστημα μεταφοράς του Βελγίου, ο έλεγχος του εθνικού σκέλους της από τον Elia θα ήταν αδιαπραγμάτευτος.

Ο κ. Πίτερς υπογράμμισε, τέλος, ότι με δεδομένο ότι αποτελεί στρατηγική του Elia να συμμετέχει σε έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους, ενδιαφέρεται επί της αρχής να συμπράξει με τον ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής και ότι η εταιρεία θα καθορίσει τα επόμενα βήματά της σε συνάρτηση με τις αποφάσεις της ΡΑΕ. Από πλευράς διοίκησης του ΑΔΜΗΕ διαμηνύθηκε ότι ο μόνος τρόπος για την επιτάχυνση του κρίσιμου αυτού έργου είναι η συνεργασία με αξιόπιστους Ευρωπαίους διαχειριστές συστήματος και ότι ο διαχειριστής βρίσκεται σε αναμονή της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την ανάθεση του έργου τις επόμενες ημέρες.

Ο ΑΔΜΗΕ υποστηρίζει ότι πρέπει να είναι ο φορέας προώθησης του έργου Κρήτης – Αττικής και να κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό στο όχημα ειδικού σκοπού που θα αναλάβει την υλοποίηση του project.

Η Κομισιόν, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, έχει διαμηνύσει τόσο στον ΑΔΜΗΕ όσο και στη ΡΑΕ αλλά και στο Γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει ως κομμάτι της διεθνούς διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης που έχει χαρακτηριστεί Εργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) επισημαίνοντας τα οφέλη ως προς την έγκαιρη υλοποίησή του αλλά και τη διασφάλιση χρηματοδότησης. Το έργο έχει ενταχθεί στον κατάλογο των PCI ύστερα από πρόταση της Ελλάδα και για την απένταξή του θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη εισήγηση. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως τονίζουν παράγοντες της Κομισιόν, θα επηρεάσει αρνητικά και το έργο του East Med για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή