ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεργασία μεταξύ «Ηρων» και ΕΛΙΝΟΪΛ

Συνεργασία μεταξύ «Ηρων» και ΕΛΙΝΟΪΛ

Σε στρατηγική συνεργασία στον τομέα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου προχώρησαν ο «Ηρων» (θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει και η ΕΝGIE) και η ΕΛΙΝΟΪΛ που δραστηριοποιείται στην αγορά πετρελαιοειδών κατέχοντας σήμερα μερίδιο της τάξης του 10%. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των δύο εταιρειών, στο πλαίσιο της συνεργασίας ο «Ηρων» θα προμηθεύει την ΕΛΙΝΟΪΛ με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, τα οποία στη συνέχεια η τελευταία θα διαθέτει στους πελάτες της. «Στρατηγικοί στόχοι της συνεργασίας αυτής είναι η πρόσβαση των πελατών σε ένα μεγάλο εύρος ενεργειακών προϊόντων, η επέκταση του δικτύου πωλήσεων και η αξιοποίηση και χρήση εναλλακτικών δικτύων λιανικής», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

Ο «Ηρων», που αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας με δραστηριότητα και στην προμήθεια φυσικού αερίου, μέσω της συμφωνίας ισχυροποιεί περαιτέρω τη θέση του αφού αποκτά άμεση πρόσβαση στα 620 ιδιολειτουργούμενα και συνεργαζόμενα πρατήρια της ΕΛΙΝΟΪΛ, η οποία με τη σειρά της θα εισέλθει στις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού διαθέτοντας πακέτα της εταιρείας «Ηρων». Σε πρώτη φάση θα αξιοποιήσει τους περίπου 10.000 οικιακούς πελάτες της στο πετρέλαιο θέρμανσης και το 20% των βιομηχανικών καταναλωτών πετρελαίου. Η στροφή των καταναλωτών στο φυσικό αέριο για θέρμανση τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία υποχρεώνει τις εταιρείες του κλάδου καυσίμων να στραφούν και σε άλλες αγορές για να υποκαστήσουν απώλειες αλλά και να αξιοποιήσουν τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού και η «Μότορ Οϊλ» εξαγοράζοντας το 90% της NRG, διασφαλίζοντας έτσι την είσοδό της στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού. Τόσο η συμφωνία «Μότορ Οϊλ» – NRG που εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και η συμφωνία «Ηρων» – ΕΛΙΝΟΪΛ είναι ενδεικτικές της τάσης που διαμορφώνεται στην ενεργειακή αγορά μετά την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και της έντασης του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού.

Με αφορμή την ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με την εταιρεία «Ηρων» ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΪΛ Γιάννης Αλιγηζάκης δήλωσε στην «Κ»: «Πρόκειται για μια σημαντική στρατηγική συνεργασία μεταξύ δύο μεγάλων ομίλων σε ένα ενεργειακό τοπίο που μεταβάλλεται και διαμορφώνεται σε νέα βάση. Ο όμιλος ΤΕΡΝΑ έχει μια εξαιρετική παρουσία στον χώρο της ενέργειας με πολύ σημαντικές επενδύσεις και μια αναμφισβήτητη τεχνογνωσία και εμπειρία σε όλο το ενεργειακό φάσμα. Η ΕΛΙΝΟΪΛ με μια ιδιαίτερα πετυχημένη παρουσία 64 χρόνων στον χώρο των καυσίμων και με ένα μεγάλο πελατολόγιο σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, διεκδικεί με τη συνεργασία αυτή ένα μερίδιο στις δύο νέες αγορές. Δεδομένου ότι και οι δύο όμιλοι έχουν την ίδια φιλοσοφία σε ό,τι αφορά την εμπορική πολιτική και με δεδομένο ότι η ΕΛΙΝΟΪΛ έχει μια απευθείας σχέση με το σύνολο του πελαταλογίου, οι προοπτικές της νέας συνεργασίας είναι ιδιαίτερα θετικές».

O «Ηρων» ιδρύθηκε από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα και διεθνώς, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχει πλέον και η ΕΝGIE, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως. O «Ηρων» αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου.

Η ΕΛΙΝΟΪΛ, δραστηριοποιούμενη στους τομείς της εμπορίας υγρών καυσίμων και λιπαντικών, κατέχει σήμερα μερίδιο 10% της ελληνικής αγοράς. Διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο 620 συνεργαζόμενων και ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων ανά την Ελλάδα. Κατέχει ηγετική θέση στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της ελληνικής βιομηχανίας με υγρά – στερεά καύσιμα και λιπαντικά, καθώς ήδη από το 1954 βρίσκεται συνεχώς δίπλα στη βιομηχανία ως ο πλέον αξιόπιστος σύμβουλος ενέργειας. Σημαντική παρουσία έχει η εταιρεία και στον χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, τον οποίο τροφοδοτεί με καύσιμα και λιπαντικά μέσω ενός παράκτιου δικτύου που αριθμεί πάνω από 140 πρατήρια Ελίν, αλλά και μέσω των υπερσύγχρονων σταθμών εφοδιασμού σκαφών αναψυχής που έχει κατασκευάσει και λειτουργεί σε μαρίνες της χώρας μας.