Γραφεία στην Αθήνα ανοίγει η τεχνολογική εταιρεία έρευνας αγοράς GlobalWebIndex

Γραφεία στην Αθήνα ανοίγει η τεχνολογική εταιρεία έρευνας αγοράς GlobalWebIndex

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αθήνα αναμένεται να ανοίξει νέα γραφεία η τεχνολογική εταιρεία έρευνας αγοράς GlobalWebIndex, η οποία ειδικεύεται σε θέματα ανάλυσης της αγοράς και συμπεριφοράς καταναλωτών, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ιδρυτή και CEO της εταιρείας Τομ Σμιθ. Με αφορμή τον σχεδιασμό της στρατηγικής της εταιρείας μέσα στα επόμενα χρόνια έως το 2021, ο κ. Σμιθ αναφέρθηκε στις ανάγκες της επιχείρησης για εξεύρεση νέων ταλέντων παγκοσμίως σε τοποθεσίες πέραν του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης όπου διατηρεί τα γραφεία της. Μάλιστα, ο ίδιος έσπευσε να τονίσει ότι η κίνηση αυτή δεν σχετίζεται με την πρόθεση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά με την ανάγκη να βρεθούν νέα ταλέντα στο κομμάτι της μηχανολογίας και της επιστήμης συγκέντρωσης και χρήσης δεδομένων (data science).

Aπαριθμώντας τους λόγους για τους οποίους θα ανοίξει γραφεία στην Αθήνα, ο κ. Σμιθ ανέφερε ότι αυτή η απόφαση οφείλεται πρωτίστως στις δυνατότητες και στις προοπτικές που προσφέρει η χώρα μας και κυρίως η Αθήνα. Εντούτοις, δεν παρέλειψε να αναφέρει τα βασικά προβλήματα της Ελλάδας, όπως η φορολογία, η ανεργία που παραμένει ακόμη σε επίπεδα κοντά στο 20%, αλλά και η δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης κατά 25%.

Αρχικά, επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά την ένταξη νέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ διαθέτει μεγάλο αριθμό επιστημόνων και μηχανολόγων. Επίσης, ο κ. Σμιθ, αναφερόμενος στο άνοιγμα γραφείων στην Αθήνα, παρατηρεί ότι ένα μεγάλο μέρος των συνεντευξιαζόμενων από τη χώρα μας έχουν είτε σπουδάσει είτε εργαστεί στο εξωτερικό, αποκτώντας με τον τρόπο αυτό μια πιο διευρυμένη κουλτούρα. Ενας τρίτος λόγος που δικαιολογεί την επιλογή του είναι το υψηλό επίπεδο σπουδών των νέων Ελλήνων. Επικαλούμενος έρευνα του LSE, ο κ. Σμιθ τόνισε ότι το 40% αυτών είτε έχουν πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές είτε είναι απόφοιτοι της Ιατρικής και της Μηχανολογίας, εκτιμώντας ότι αρκετοί από αυτούς που βρίσκονται στο εξωτερικό θα επιστρέψουν εάν βρουν μια καλή ευκαιρία και έναν ικανοποιητικό μισθό. Ενα πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι για τον ίδιο η δομή της εγχώριας αγοράς, το γεγονός δηλαδή ότι είναι μικρή και άρα λιγότερο ανταγωνιστική.

Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζει και τις προοπτικές που υπάρχουν στη χώρα μας όσον αφορά το οικοσύστημα των startups, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιτυχία εταιρειών όπως οι Workable, Beat, Pollfish, τις οποίες «φλερτάρουν» εταιρείες όπως οι Oracle, Apple και Τesla. Πέραν όμως της φορολογικής επιβάρυνσης, ο κ. Σμιθ αναφέρθηκε και στις υψηλές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες στα ασφαλιστικά ταμεία, μέτρο για το οποίο θα πρέπει να μεριμνήσει η ελληνική κυβέρνηση και να το αντιμετωπίσει σε περίπτωση που επιθυμεί να ενισχύσει τις εταιρείες που επενδύουν σε θέσεις εργασίας, να δημιουργήσει βιώσιμα συστήματα εργασίας και να απομακρύνει τους νέους από τη «μαύρη» εργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή