Η τρύπα στη Folli Follie και ο μυστηριώδης επενδυτής

Η τρύπα στη Folli Follie και ο μυστηριώδης επενδυτής

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι έλεγχοι της Alvarez & Marshall και της Ernst & Young παραπέμπουν σε «τρύπα» της τάξεως των 280 εκατ. ευρώ στις οικονομικές καταστάσεις του 2017, αναφέρουν στην «Κ» αξιόπιστες πηγές χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Το έλλειμμα αυτό συνάγεται πως αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του ομίλου Folli Follie τα οποία στον αμφιλεγόμενο ισολογισμό της χρήσης του 2017 είχαν εγγραφεί στα 466 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο των ερευνών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που οδήγησαν στην επιβολή προστίμων 4 εκατ. ευρώ, η Folli Follie δεν προσκόμισε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν περίπου 242,5 εκατ. ευρώ από τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.

H πληροφορία έρχεται τη στιγμή που στην αγορά πολλοί εκτιμούν πως «δύσκολα κάποιος επενδυτής ή πιστωτής πρόκειται να δεχθεί λύση για την επόμενη μέρα της Folli Follie που θα περιλαμβάνει στη διοίκησή της πρόσωπο με το επίθετο Κουτσολιούτσος». Αυτό αναφέρουν, άλλωστε, και κύκλοι της τραπεζικής αγοράς στη «Κ» με γνώση των σχεδιασμών που φέρεται να δρομολογεί ο όμιλος Folli Follie.

Και αυτό διότι το εύρος της μετοχικής συμμετοχής της οικογενείας Κουτσολιούτσου στη νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη διαδικασία εξυγίανσης του πτωχευτικού δικαίου και ο ρόλος της στην επόμενη μέρα αποτελούν δύο από τα βασικά προβλήματα των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν με τον οιονδήποτε δυνητικό επενδυτή αλλά και τους πιστωτές, επιβεβαιώνουν νομικές πηγές. Το κομβικό, όμως, ζήτημα είναι το εύρος του «κουρέματος» που θα υποστούν οι απαιτήσεις των πιστωτών. Η συζήτηση άνοιξε μετά τις διαρροές της Folli Follie πως η Rothschild ενεργώντας για λογαριασμό των σημερινών μετόχων έχει βρει επενδυτή τόσο για το νέο σχήμα που θα προκύψει από τη διαδικασία του πτωχευτικού όσο και για τη συμμετοχή της ύψους 35,6% στα «Αττικά Πολυκαταστήματα». Ενα από τα πλέον αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie, που είναι όμως ενέχυρο των ελληνικών τραπεζών για δάνεια ύψους 46 εκατ. ευρώ (το άλλο η συμμετοχή στην ελβετική Dufry που υπολογίζεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ αλλά φέρεται να είναι νομικά δεσμευμένη υπέρ της Dufry).

Μάλιστα, για τη συμμετοχή στα «Αττικά Πολυκαταστήματα» είναι που έγινε μάχη την περασμένη Τετάρτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας καθώς οι τράπεζες ζήτησαν, χωρίς να γίνει αποδεκτό, να εξαιρεθεί από την προστασία ώστε να πωληθεί έναντι των δανείων. Η πλευρά Κουτσολιούτσου κατέθεσε πως υπάρχει επενδυτής και μάλιστα με δεσμευτική προσφορά πολύ υψηλότερη, ύψους 70 εκατ. ευρώ για το 35,6% των «Αττικών Πολυκαταστημάτων» (σ.σ. που λειτουργεί τα Attica department stores και έχει τζίρο 180 εκατ., αμελητέο δανεισμό, 16 εκατ. EBITDA και ταμείο 40 εκατ.) αλλά δεν προχώρησε στην αποκάλυψη της ταυτότητάς του. Στην αγορά κυκλοφόρησε το όνομα του επιχειρηματία Σάμι Φάις, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται αλλά ούτε να διαψεύδεται, ενώ είναι δεδομένο και το ενδιαφέρον της μετοχικής πλειοψηφίας της «Αττικά Πολυκαταστήματα», η οποία ελέγχεται από τα συμφέροντα των οικογενειών Λαμπρόπουλου, Τσουβελεκάκη και Σγουμπόπουλου, που άλλωστε διαθέτει και δικαίωμα πρώτης άρνησης. Εντός των επόμενων ημερών ενδεχομένως να εξακριβωθεί η ταυτότητα του φερόμενου επενδυτή για τα Attica Stores, αφού θα πρέπων να κατατεθούν στο Πρωτοδικείο τα έγγραφα που θα στηρίζουν τα όσα κατατέθηκαν στο δικαστήριο. Ομως δεν προβλέπεται να κατατεθούν έγγραφα για τον επενδυτή που ισχυρίζεται η πλευρά Κουτσολιούτσου πως έχει βρει η Rothschild.

Εν τω μεταξύ, όμως, οι εξελίξεις που δρομολογούνται παράλληλα με την αίτηση υπαγωγής στο 106 του πτωχευτικού είναι ραγδαίες. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου η Folli Follie να καταθέσει και δεύτερη αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της, αυτή τη φορά στο Λουξεμβούργο όπου και είναι η έδρα της FF Group Finance Luxembourg II S.A. H FF Group Finance Luxembourg είναι η εκδότρια ομολόγου 249,5 εκατ. ευρώ. Και το σκεπτικό λέει πως θα πρέπει να προστατευθεί από τις αξιώσεις των ομολογιούχων. Οπως θα γίνει ίσως καλύτερα αντιληπτό παρακάτω, η λουξεμβουργιανή αυτή εταιρεία παίζει ρόλο-κλειδί στους σχεδιασμούς Κουτσολιούτσου. Επίσης, η Folli Follie έχει εκδώσει άλλο ένα ομόλογο 150 εκατ. σε ελβετικό φράγκο το οποίο λήγει τον Ιούλιο του 2019 και οι ομολογιούχοι ήδη, υπό την UBS που λειτουργεί ως εκπρόσωπός τους, άσκησαν παρέμβαση στο Μονομελές Πρωτοδικείο υπέρ της προστασίας προκειμένου να διαφυλάξουν τη συμμετοχή στα «Αττικά Πολυκαταστήματα» από τις ελληνικές τράπεζες. Σημειώνεται πως η προστασία που δόθηκε για δύο ακόμη μήνες αφορά μόνον το 25,6% της «Αττικά Πολυκαταστήματα» καθώς το άλλο 10% το έχει η θυγατρική, Folli Follie Συμμετοχών που ζήτησε επίσης αλλά δεν έλαβε προστασία. Απορρίφθηκε επίσης και το αίτημα της Αικατερίνης Κουτσολιούτσου μητέρας του διευθύνοντος συμβούλου Τζώρτζη, η οποία ζήτησε επίσης προστασία από τους πιστωτές.

Καθίσταται σαφές πως η πλευρά Κουτσολιούτσου όπως ήταν αναμενόμενο επιχειρεί να αμυνθεί τόσο σε προσωπικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο, ενώ οι πιστωτές είναι χωρισμένοι σε δύο πλευρές, ελληνικές τράπεζες από τη μία και ομολογιούχοι από την άλλη.

Το πλεονέκτημα που έχει η τρέχουσα διαδικασία για τη Folli Follie είναι πως την αίτηση για το 106 την έχει κάνει, καλύπτοντας τη νομική απαίτηση συναίνεσης ενός σημαντικού ποσοστού των πιστωτών με συναινούντα πιστωτή την θυγατρική της FF Group Finance Luxembourg II S.A. που έχει εκδώσει το μεγαλύτερο από τα δύο ομόλογα. Κατά ορισμένους νομικούς κύκλους αυτό είναι μεν τυπικά αποδεκτό, πλην όμως στην ουσία εμφανίζει τον εαυτό της ως πιστωτή και διευκολύνεται στη διαμόρφωση των όρων του σχεδίου εξυγίανσης. Ομως, ενδέχεται να γίνουν προσφυγές είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό κατά αυτής της μεθόδευσης, εξ ου και η πιθανότητα νέου αιτήματος προστασίας στο εξωτερικό, εξηγούν οι ίδιες πηγές. Σε κάθε περίπτωση, το «κούρεμα» που θα υποστούν οι ομολογιούχοι αναμένεται να είναι σημαντικό.

Ολη η «άσκηση» εξυγίανσης, πάντως, προϋποθέτει να επισημοποιηθεί το εύρος της «μαύρης τρύπας» στις οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή