Μικρότερη εταιρεία μετά την αναδιάρθρωση

Μικρότερη εταιρεία μετά την αναδιάρθρωση

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Folli Follie, μία από τις 30 μεγάλες ελληνικές πολυεθνικές εταιρείες, δεν είναι σε θέση να διασωθεί στο σημερινό της μέγεθος. Αυτό εκτίμησε ο εκπρόσωπος της Εθνικής X. Σταματίου, καταθέτοντας στη δίκη για την προστασία από τους πιστωτές που ζήτησε ο όμιλος, η εταιρεία συμμετοχών του αλλά και μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, αυτή την εβδομάδα από το Πρωτοδικείο Αθηνών. «Να σωθεί όπως είναι ο όμιλος δεν το νομίζω», είπε ο κ. Σταματίου στην αίθουσα του δικαστηρίου. Η δικαστής κ. Δήμητρα Αυγουστοπούλου αποφάσισε να δώσει μία δίμηνη προστασία.

Οι ελληνικές τράπεζες στις οποίες οφείλονται 45 εκατομμύρια ευρώ (8% του συνόλου των απαιτήσεων) ζητούσαν να μπορούν να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία του ομίλου για να αποζημιωθούν κατ’ εξαίρεση. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες επέβαλαν νωρίτερα φέτος στην εταιρεία όχι μόνο την ενεχυρίαση μετοχών αλλά και εγγυήσεις για τη θυγατρική της Ρουμανίας και για εγγυητικές εις χείρας τρίτων. «Δεν έχει σημασία πόσα λείπουν αλλά ότι οι λογιστικές καταστάσεις είναι ανακριβείς», είπε στην «Κ» στέλεχος μεγάλης ελληνικής δανείστριας τράπεζας στο περιθώριο του δικαστηρίου, απαντώντας στο ερώτημα που νωρίτερα είχε θέσει σε νομικούς εκπροσώπους των τραπεζών το στέλεχος του ομίλου κ. Εμμανουήλ Ζαχαρίου: «Ποιο είναι το ρίσκο σας;» (σ.σ. ο όμιλος τονίζει πως εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του). Αλλοι πιστωτές, όπως οι ομολογιούχοι των ξένων δανείων και εργαζόμενοι (ύψους 400 εκατ. ευρώ), ήταν αντίθετοι και επέμειναν να μη θιγεί η περιουσία του ομίλου έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος (Forensic accounting) της Alvarez Marsal στην κινεζική εταιρεία του ομίλου που εμφανίζεται να κάνει το 60% του κύκλου εργασιών της.

Στελέχη του ομίλου που κατέθεσαν στο δικαστήριο διαβεβαίωσαν ότι αυτός θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα, αλλά οι νομικοί εκπρόσωποι των πιστωτών και ο μάρτυράς του διατύπωσαν αμφιβολίες ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί.

Τα ίδια τα στελέχη της Folli Follie δεν παίρνουν επίσημα θέση αν μπορεί να διατηρηθεί η εταιρεία στο σημερινό της μέγεθος με ενεργητικό πάνω από 2 δισ. (σ.σ. σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις 31/12/2017 που ωστόσο ανακλήθηκαν) παραπέμποντας στα αποτελέσματα του ελέγχου που θα «δείξει το μέγεθος της λογιστικής… τρύπας». Ανεπίσημα όμως παραδέχονται σε συζητήσεις με την «Κ» ότι αυτό μοιάζει αδύνατο. «Η δραστηριότητα της εταιρείας στην Κίνα θα πουληθεί ίσως στη Fosun και το υπόλοιπο (ενεργητικό 800 εκατομμύρια σύμφωνα με τις προβληματικές λογιστικές καταστάσεις) θα πρέπει να περιορισθεί στα 300 εκατομμύρια για να εξυγιανθεί ο όμιλος …». Πηγές κοντά στον κινεζικό όμιλο δεν επιβεβαίωναν την ύπαρξη συνομιλιών.

Ο μάρτυρας των ελληνικών τραπεζών στη δίκη είπε ότι το εγχείρημα της αναδιάρθρωσης του ομίλου «είναι πολύ δύσκολο», αξιολόγηση που έπαιξε ρόλο στην ετυμηγορία της δικαστού κ. Αυγουστοπούλου. Ο κ. Ζαχαρίου επέμεινε ότι ο όμιλος διαθέτει όλα τα άλλα πλην των χρημάτων για να ξεπεράσει τα προβλήματά του και συμπλήρωσε ότι «τους υποψήφιους επενδυτές δεν τους ενδιαφέρει τι έχει γίνει στο παρελθόν αλλά τι θα γίνει στο μέλλον. Από τη μέρα που δημιουργήθηκε το πρόβλημα μέχρι σήμερα πουλάμε καλύτερα. Το 2018 είχαμε αύξηση του τζίρου κατά 26,5%…». Η εταιρεία έπρεπε να προχρηματοδοτεί τις αγορές της σε 46 συμβόλαια με άλλους προμηθευτές 7 μήνες (σ.σ. κάθε τρεις μήνες πρέπει να αγοράζει εμπορεύματα 10 εκατομμυρίων) πριν γίνουν οι πωλήσεις, αλλά από τότε που παρουσιάσθηκε το πρόβλημα τον Μάιο σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να προκαταβάλει τις πληρωμές εμπορευμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή