Σταθεροποιητικές τάσεις με οδηγό τις τράπεζες

Σταθεροποιητικές τάσεις με οδηγό τις τράπεζες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από αρκετές εναλλαγές προσήμων, το ελληνικό Χρηματιστήριο κατάφερε, έστω και οριακά, να κλείσει θετικά. Ομως, η σημαντική ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών (+3,16%) δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά στον Γενικό Δείκτη, εξαιτίας των πιέσεων που ασκήθηκαν σε άλλα blue chips.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά παραμένει ευμετάβλητη, περιμένοντας νέα από το roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο, ενώ στο βραχυπρόθεσμο διάστημα ποντάρει στην εισροή κεφαλαίων λόγω αναβάθμισης της πολωνικής αγοράς στους δείκτες FTSE (σε ισχύ από Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου) αλλά και λόγω αναβάθμισης της Ελλάδας από τη Moody’s, η οποία αναμένεται την Παρασκευή (21 Σεπτεμβρίου). Ωστόσο, επισημαίνουν πως, όπως έχει αποδειχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα όποια θετικά νέα «καίγονται» και περνούν σχεδόν απαρατήρητα, με τα ξένα funds να επιλέγουν να απέχουν από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 682,75 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης με άνοδο 0,26%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,16% στις 594,81 μονάδες και ο τζίρος επέστρεψε στα συνήθη υποτονικά του επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 36,5 εκατ. ευρώ.

Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης μίλησαν στη ΔΕΘ για μείωση φόρων και για επενδύσεις, θέλοντας να καθησυχάσουν τις αγορές, κάτι που είναι θετικό σε σχέση με τους φόβους που είχαν δημιουργηθεί Από μόνο του, όμως, δεν είναι αρκετό, μιας και αυτό που λείπει είναι ένα σταθερό φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, αν θέλουμε να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια. Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που προβληματίζει για το μέγεθος της πτώσης του, και μάλιστα σε μια συγκυρία που δεν έχει υπάρχει λόγος να συμβαίνει κάτι τέτοιο όσα προβλήματα και αν έχει με τα κόκκινα δάνεια. Στα τέλη της εβδομάδας έχουμε το τριπλό κλείσιμο των παραγώγων, και αυτό έχει τη σημασία του, μιας και πολλά funds έχουν ποντάρει στην πτωτική κίνηση, ενώ άλλα πιο μακροπρόθεσμα, χωρίς να βιάζονται, αυξάνουν θέσεις. Οι χαμηλοί όγκοι στην αγορά βοηθούν σε τόσο μεγάλες κινήσεις, επισημαίνει κ. Ζαχαράκης. Οι περισσότεροι τίτλοι έχουν τελείως διαφορετική συμπεριφορά σε σχέση με τον τραπεζικό. Ως εκ τούτου, εξακολουθούμε να βλέπουμε ένα χρηματιστήριο δύο ταχυτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή