Καραβίας: Ανω του στόχου η μείωση των κόκκινων δανείων το 2018

Καραβίας: Ανω του στόχου η μείωση των κόκκινων δανείων το 2018

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση του ομίλου θα επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 15% το 2021, διαβεβαιώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters o κ. Καραβίας υπογραμμίζει ότι η Eurobank θα ξεπεράσει τον στόχο που έχει συμφωνήσει με τις εποπτικές αρχές για τη μείωση των NPEs το 2018 και περιγράφει τις επόμενες κινήσεις της διοίκησης στο πλαίσιο του νέου «φιλόδοξου σχεδίου» που θα υποβληθεί στις εποπτικές αρχές έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα αφορά την τριετία 2019 – 2021.

«Υπάρχει ένα αυστηρό, συγκεκριμένο και λογικό σχέδιο που έχει συμφωνηθεί με τους επόπτες, επί του οποίου η Eurobank σημείωσε υπεραπόδοση το 2017. Εχουμε σε ισχύ ένα ισχυρό και βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο και είμαστε σε πορεία να το ξεπεράσουμε ξανά φέτος», υπογράμμισε ο κ. Καραβίας. Η Eurobank πρέπει να μειώσει το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της στα 15,6 δισ. ευρώ φέτος και σύμφωνα με τον κ. Καραβία «ο στόχος θα ξεπεραστεί και το σύνολο των NPEs θα υποχωρήσει στα 15,3 δισ. ευρώ». Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2018 ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 40,7% και το στοκ των NPEs περιορίστηκε στα 17,3 δισ. ευρώ έναντι στόχου 17,8 δισ. ευρώ.

Για το 2019 στόχος είναι το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να περιοριστεί στα 12,1 δισ. ευρώ και για την επίτευξή του η τράπεζα σκοπεύει να προχωρήσει σε τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του επόμενου έτους, σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία όπως οι αναδιαρθρώσεις και οι ρευστοποιήσεις ενεχύρων, θα βοηθήσει την τράπεζα να πετύχει τον στόχο της για μείωση των NPEs κατά 3,5 δισ. ευρώ το 2019. Αναφερόμενος στη δομή της τιτλοποίησης ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank εξηγεί ότι «θα περιλαμβάνει τρεις σειρές –junior, mezzanine and senior– με τις δύο πρώτες κατηγορίες να φέρουν το μεγαλύτερο μέρος του κινδύνου. Σχεδιάζουμε να πουλήσουμε τα junior και τα mezzanine και να διατηρήσουμε τα senior στον ισολογισμό μας. Αυτή η συναλλαγή εκφράζει την εμπιστοσύνη μας ότι θα ξαναπιάσουμε τον στόχο μας για το 2019», υπογραμμίζει ο κ. Καραβίας.

Σε ό,τι αφορά μετά το 2019, η Eurobank θα παρουσιάσει σύντομα τα σχέδιά της για μείωση του ποσοστού των NPEs κοντά στο 15%, αρκετά χαμηλότερα από το 45% που ήταν στα τέλη του 2016. Το σχέδιο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, «είναι φιλόδοξο, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι είναι ρεαλιστικό και επιτεύξιμο. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανθεκτικότητα της Eurobank στα προ προβλέψεων έσοδα, είμαι σίγουρος ότι μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς επίπτωση στην κεφαλαιακή μας βάση», διαβεβαίωσε ο κ. Καραβίας.

Ερωτηθείς για τις προοπτικές των ελληνικών κρατικών ομολόγων μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης, ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο υποχώρησης των αποδόσεών τους. «Υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης, καθώς οι αγορές θα αρχίσουν να αποτιμούν ότι στην έναρξη του εκλογικού κύκλου όλες οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις προσυπογράφουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των διεθνών πιστωτών της», εκτίμησε ο επικεφαλής της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή