Μία προσφορά κατατέθηκε για την εξαγορά της IBG – Παράταση ζήτησε η Fosun

Μία προσφορά κατατέθηκε για την εξαγορά της IBG – Παράταση ζήτησε η Fosun

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Barniveld Enterprises του ομίλου Βαρδινογιάννη κατέθεσε τη μοναδική προσφορά για την εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας (IBG) καθώς και των θυγατρικών της στην Ελλάδα (CPB ΑΕΔΑΚ και Laiki Factors), στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση των συμμετοχών της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου. Η ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών έληξε την Παρασκευή, χωρίς τελικώς να επιβεβαιωθεί το αρχικό υψηλό ενδιαφέρον που είχε προσελκύσει 13 διεθνή και ελληνικά επενδυτικά σχήματα. Το τίμημα δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες είναι κάτω από τη λογιστική αξία, που έχει προσδιοριστεί στα 90 εκατ. ευρώ.

Το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον είχε επιβεβαιώσει στην ανακοίνωσή της η EY, ως σύμβουλος του διαγωνισμού πώλησης, η οποία στο στάδιο της υποβολής προσφορών είχε κάνει λόγο για «επενδυτές κυρίως από τον διεθνή χώρο, μεταξύ των οποίων υπήρχε καλή αναλογία μεταξύ εταιρειών επενδύσεων (funds), τραπεζικών ιδρυμάτων και ομίλων επιχειρήσεων (conglomerates)». Ωστόσο στην τελική φάση του διαγωνισμού δεν προσήλθε τελικώς ο κινεζικός όμιλος Fosun, που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς, αίτημα το οποίο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν έγινε δεκτό.

Εκτός της τελικής φάσης του διαγωνισμού βρέθηκαν τελικώς το Fund Elements, η Praxia Bank, το Farallon Capital Management, το Ambrosia Capital, που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν μεταξύ των ενδιαφερομένων κατά τη φάση της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Βαρδινογιάννη ολοκλήρωσε το καλοκαίρι την εξαγορά της Marfin Bank Romania, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκήρυξε η Αρχή Εξυγίανσης της Κύπρου.

H Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος ιδρύθηκε το 2004 και από το 2012 μέτοχος της IBG είναι η Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα (Cyprus Popular Bank – CPB), τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της οποίας έχουν περάσει στην Αρχή Εξυγίανσης της Κύπρου και τα οποία βρίσκονται υπό εκκαθάριση. Το 2013, όταν –λόγω του bailout– το σύνολο των εργασιών της Λαϊκής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελλάδα μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, η IBG εξαιρέθηκε και παρέμεινε ανεξάρτητο τραπεζικό και χρηματιστηριακό επενδυτικό ίδρυμα. Με δεδομένο ότι αποτελεί το μοναδικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα με τραπεζική και χρηματιστηριακή δραστηριότητα, η IBG θεωρείται ότι μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επενδυτικές υπηρεσίες, αναπτύσσοντας δυναμικά υπηρεσίες παροχής τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Η τράπεζα εποπτεύεται από την ΤτΕ, καθώς διαθέτει πλήρη τραπεζική άδεια, ενώ είναι ταυτόχρονα μέλος του Χ.Α. και του Χρηματιστηρίου Αξιών της Κύπρου. Το ενεργητικό της στα τέλη του 2017 διαμορφώθηκε στα 180 εκατ., οι καταθέσεις πελατών, συμπεριλαμβανομένων των υπολοίπων πελατών από χρηματιστηριακές συναλλαγές, διαμορφώθηκαν σε 73,3 εκατ. και τα δάνεια προ προβλέψεων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι παροχές πιστώσεων για αγορά μετοχών (margin), ανήλθαν σε 35,5 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή